Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για κυρώσεις σε Τουρκία, προσφυγικό και μεταναστευτικό

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για κυρώσεις σε Τουρκία, προσφυγικό και μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, για Συρία αλλά και Κύπρο, στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη Σύνοδο Κορυφής,. Συμμαχία των χωρών του νότου για προσφυγικό, αλλά στόχος να μην κοπούν δίαυλοι με Άγκυρα και το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού είναι και ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η ατζέντα περιλαμβάνει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία, την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αλλά και το προσφυγικόμεταναστευτικό, θέματα δηλαδή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Αυτό βέβαια που “καίει” κυρίως τις ευρωπαϊκές χώρες είναι το θέμα του Brexit που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο, καθως η συμφωνία βρίσκεται εκ νέου στον αέρα. Όμως απο τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών είναι σαφής η διάθεση για κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών και ανησυχία για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία με σφραγίδα ΕΕ, ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει εμπάργκο η Γερμανία, η Γαλλία και η Τσεχία.

Με τις κυρώσεις βεβαίως συντάσσεται και η Ελλάδα, όπως έχει προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έχει καταδικάσει την εισβολή της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία και έχει εκφράσει ανησυχία τόσο για νέα αύξηση των προσφυγικών ροών όσο και για ενδυνάμωση εκ νέου του ISIS.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί, η Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, στηρίζοντας και τη Λευκωσία, η οποία ζητά οι κυρώσεις που είχαν τεθεί ως απειλή απέναντι στην Άγκυρα τον Ιούλιο να εφαρμοστούν τώρα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη η Κύπρος με ελληνική χείρα βοηθείας έχει στο θέμα αυτό μαζί της τη Γαλλία και γενικότερα η εκτίμηση είναι ότι στην ΕΕ υπάρχει διάθεση για πράξεις πλέον απέναντι στην Αγκυρα. Στόχος ειναι λοιπόν οι κυρώσεις να αφορούν τόσο την τουρκική εισβολή στη Συρία όσο και την τουρκική προκλητικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Όμως η Αθήνα επιθυμεί μεν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος ΕΕ- Άγκυρας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, καθώς η γειτονική χώρα απειλεί πάντα να ανοίξει τη στρόφιγγα των ροών. Η ελληνική θέση είναι πως η χρηματοδότηση στην Τουρκία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να συνδεθεί με την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ.

Η Αθήνα μάλιστα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικονωνίας με Βρυξέλλες- Βερολίνο- Παρίσι για το προσφυγικό και ο κ.Μητσοτάκης συμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο Κορυφής θα επιδιώξει και μία “συμμαχία των χωρών του νότου”, που βιώνουν άμεσα τις συνέπειες δηλαδή με Ιταλία και Ισπανια για ακόμη μεγαλύτερη πίεση και για το λόγο αυτό θα έχει επαφές με τους ομολόγους του.

Η Ελλάδα θέτει επίσης το ζήτημα μίας συνολικής πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο (χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν μπορούν χώρες της ΕΕ να θέλουν να απολαμβάνουν τα καλά της Σένγκεν, αλλά να μην αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην κατανομή προσφύγων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και χθες σε συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδησεων δήλωσε ότι πρεπει να υπάρχουν συνέπειες για τις χώρες αυτες.

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής επρόκειτο να συζητηθεί και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Ωστόσο μετά το μπλόκο της Γαλλίας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, το θέμα είναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσει και ίσως και να μην συζητηθεί. Εφόσον το θέσουν χώρες όπως η Γερμανία που τάσσονται αναφανδόν υπέρ, η Ελλάδα δε θα ταχθεί κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών ως “πακέτο”, καθώς στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με προϋποθέσεις, αλλά και διότι είναι ουσιαστικά δεσμευμένη με τη συμφωνία των Πρεσπών να μην εμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ακόμη και εάν θέσει σκληρούς όρους. Στην πράξη όμως ούτως ή άλλως το ζήτημα θα το κρίνει η Γαλλία.

Συναντήσεις με ηγέτες στο ΕΛΚ

Πέραν των συγχαρητηρίων για την εκλογή του και την εικόνα της Ελλάδας τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ (λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής) στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ηγέτες του ΕΛΚ τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τις εξελίξεις για το Brexit και το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.   Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen, τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Manfred Weber, ενώ είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Leo Varadkar και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα