“Στο κάδρο” των ευθυνών τοποθετεί πια ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σωτήρη Τσιόδρα

“Στο κάδρο” των ευθυνών τοποθετεί πια ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σωτήρη Τσιόδρα
Για κάλυψη της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εγκαλεί τον Σωτήρη Τσιόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Κάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, για τα Μέσα Μεταφοράς, καταλογίζεται στον επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών. Οι 6 διαψεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους ισχυρισμούς του Κ.Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο «κάδρο των ευθυνών» φαίνεται να τοποθετεί πλέον και τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την κυβέρνηση, στην οποία επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει το 2ο κύμα της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση των τομεαρχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γίνεται ευθέως λόγος για κάλυψη από τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων της «πολιτικής αδράνειας της Ν.Δ» για την αντιμετώπιση του συνωστισμού. Η χρήση της λέξης «κάλυψη» προφανώς παραπέμπει σε πολιτική σκοπιμότητα η οποία επιρρίπτεται στον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης «ο κ. Τσιόδρας καλύπτει την αδράνεια της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» τονίζοντας την ανάγκη «270 λεωφορεία και τρόλεϊ να βγουν άμεσα στον δρόμο».

Ο αρμόδιος για θέματα μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς Eurokinissi

Σύμφωνα με τους Ν.Παππά και Χρ. Γιαννούλη στην ενημέρωση της Τρίτης για τα κρούσματα του κορονοϊού «ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η δήλωση αυτή είναι απολύτως ανακριβής, 170 λεωφορεία και 100 τρόλεϊ μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο με μικρές μόνο επιδιορθώσεις και ανταλλακτικά και την τοποθέτηση οδηγών από το νυν προσωπικό. Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας επιλέγει να καλύψει αυτή την αδράνεια. Δυστυχώς».

Αν και η κριτική στον Σωτήρη Τσιόδρα, έως στιγμής, αφορά τα θέματα των Μέσων Μεταφοράς, είναι φανερό πως η χθεσινή παρουσία του δεν αποτιμάται ώς πολιτικά ουδέτερη ή τεχνοκρατική από την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε καχυποψία απέναντι στον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα, στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταγραφεί εδώ και αρκετό καιρό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο δείγμα κριτικής φάνηκε ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Τότε που η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν κυριαρχική και η αντιμετώπιση της α’ φάσης της πανδημίας επιτυχής. Σε άρθρο του, ο Θανάσης Καρτερός – που υπήρξε επικεφαλής του γραφείου τύπου του Μ.Μαξίμου στην προηγούμενη κυβέρνηση – είχε αναφέρει ότι ο Σ.Τσιόδρας δεν «ασκεί μια επιστημονική κριτική ουσίας, που ακουμπάει στην πραγματικότητα και όχι στις προδιαγραφές του Μητσοτάκη». Μάλιστα τον είχε αποκαλέσει «δήθεν ουδέτερο τεχνοκράτη», λέγοντας πως «δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραϊζει».

Ο Πάνος Σκουρλέτης

Στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αναφέρθηκε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για προμήθεια λεωφορείων δίχως τζάμια. Άφησε μάλιστα προσωπικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε σε δήλωσή του «πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή, ρωτούσα τον κ. πρωθυπουργό εάν αληθεύει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί λεωφορεία με παράθυρα που δεν ανοίγουν, με συνέπεια να μη διευκολύνεται η μέγιστη ανανέωση του αέρα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την απομείωση του ιικού φορτίου.Απάντηση δεν πήρα».

Ερωτήματα για προμήθεια λεωφορείων χωρίς τζάμια που ανοίγουν θέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε πως «καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα εάν αληθεύει ότι δρομολογήθηκαν λεωφορεία χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα. Οφείλει, βεβαίως, να λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της μετακίνησης του κόσμου με ασφάλεια. Με τήρηση των αποστάσεων, με ανανέωση του εισπνεόμενου αέρα, με αποτελεσματική απολύμανση των επιφανειών και του εσωτερικού των λεωφορείων και με πύκνωση των δρομολογίων με τα κατάλληλα λεωφορεία».

Συνολικά η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε χθές με ανακοίνωσή της την κριτική που ασκεί εδώ και μήνες για έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας. Καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί δίχως καμία καθυστέρηση καταρχήν σε τρείς άξονες: Την επίταξη των ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την δωρεάν μαζική συνταγογράφηση των τεστ για Covid 19 και τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαλέσει προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αποσπασματικό σχεδιασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για ουσιαστική άρνηση να ασχοληθεί με τα ζητήματα που πρωτίστως αφορούν την αντιμετώπιση του ιού. Για τα θέματα που αφορούν τα μέσα μεταφοράς έχει μνημονεύσει την δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη που αναρωτήθηκε «τι να τα κάνουμε χίλια επιπλέον λεωφορεία;» όπως και τις αντίστοιχες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Έξι διαψεύσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί την εικόνα που έχει παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθείται για την πανδημία. Μάλιστα σε αναλυτική ανακοίνωσή του διαψεύδει 6 από τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, όπως τους παρουσίασε στην τελευταία ομιλία του στην Βουλή.

Αρχικά αντικρούει τον ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «με τα δεδομένα της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα είναι 19η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη «επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 1 εκατ. στις τελευταίες 14 μέρες». Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο δείκτη είναι κατά σειρά η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Εσθονία».

Επίσης το ότι η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους για τα τεστ ανα 100.000 πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «με τα δεδομένα της 25ης Οκτωβρίου επί 23 κρατών της ΕΕ που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ,η Ελλάδα είναι στην 16η θέση και όχι στις καλύτερες».

Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδει και τον πρωθυπουργικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα και χώρες της Σκανδιναβίας είναι ο καλύτερες στην Ε.Ε ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Επισημαίνει πως «με τα δεδομένα της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα είναι 19η στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη «επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 1 εκατ. στις τελευταίες 14 μέρες». Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο δείκτη είναι κατά σειρά η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Εσθονία».

Ανάλογη κριτική ασκεί και στην αναφορά του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία είναι «η Ελλάδα στο 3,6%, «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες σε σχέση με το ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία γίνονται». Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά για τον δείκτη θετικότητας πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της 25ης Οκτωβρίου «επί 24 κρατών της ΕΕ που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ,η Ελλάδα είναι στην 17η θέση με 4,1%. Είναι δηλαδή στην 8η καλύτερη θέση μαζί με την Κύπρο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρατεύεται και την κυβερνητική εκτίμηση πως στον χάρτη θνησιμότητας «Case Fatality Rate» η Ελλάδα είναι η καλύτερη από τις χώρες που μετριούνται στον δείκτη. Τονίζει πως «προφανώς όλες οι χώρες μετριούνται στον αντίστοιχο δείκτη, ο οποίος αποτυπώνει το ποσοστό των θανόντων επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εδώ με τα δεδομένα της 25ης Οκτωβρίου η Ελλάδα είναι 14η στις 27 χώρες της Ε.Ε, στη μέση δηλαδή και δυστυχώς όχι στις καλύτερες».

Τέλος αναφορικά με τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σημειώνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 430 κλίνες ΜΕΘ και παρέδωσε το 2019 560 κλίνες ΜΕΘ, αύξησε δηλαδή τις κλίνες κατά 30% εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημονίων, λιτότητας και κανόνων 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αντίθετα, η ΝΔ μέχρι την πανδημία δεν άνοιξε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ, αλλά ούτε και προγραμμάτισε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ». Σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών σημειώνει πως «αφορούν επικουρικούς γιατρούς και λοιπό επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε από την 1η φάση της πανδημίας. Μέσα σε αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται επικουρικοί γιατροί των οποίων έληγε η θητεία και επαναπροσλήφθηκαν οπότε προστίθενται στις νέες προσλήψεις χωρίς όμως να έχουμε εισροή νέου δυναμικού στο σύστημα υγείας».

Η συνταγογράφηση των τεστ

Σχετικά με την μή συνταγογράφηση των τέστ για τον Covid 19 η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει το τεράστιο κόστος που επωμίζονται τα νοικοκυριά που οδηγούνται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια πληρώνοντας από «την τσέπη τους» το κόστος των τεστ για τον Covid 19. Το θέμα άλλωστε έθεσε και ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε πρόσφατη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Βουλή.

Απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια επισήμανε πως «δεν είναι δυνατόν σήμερα σε μία φάση υγειονομικής κρίσης και απειλής της δημόσιας υγείας μια εξέταση που αφορά τη δημόσια υγεία και όχι το προληπτικό τσεκάπ να μην αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ και να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά με ένα δυσβάσταχτο βάρος. Απορώ πραγματικά πώς συνεχίζετε να μην αντιμετωπίζετε αυτή την εκκρεμότητα. Τώρα πρέπει να λυθεί, για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και σε κλινική ιατρική εξέταση και σε τέστινγκ, για να μπορούμε πραγματικά να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αποτροπή της διασποράς του ιού».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα