Στο “μικροσκόπιο” γιατρός για συνταγές σε 1.033 ασθενείς, ενώ είχε εξετάσει μόνο πέντε

Στο “μικροσκόπιο” γιατρός για συνταγές σε 1.033 ασθενείς, ενώ είχε εξετάσει μόνο πέντε
shutterstock

Η Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνά γιατρό για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση μετά από πόρισμα ελεκτών του ΕΟΠΥΥ. Στη Βουλή διαβιβάστηκε το υλικό για να συσχετιστεί με το σκάνδαλο Novartis.

Στην αξιολόγηση του υλικού που απέστειλε στην Δικαιοσύνη η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ μετά από ελέγχους που διενεργεί για συνταγογραφήσεις γιατρών προχωρά η Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ το πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχει αποστείλει και στη Βουλή προκειμένου να συσχετιστεί εφόσον απαιτείται με την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο εν λόγω πόρισμα που μελετά η Εισαγγελία Διαφθοράς γίνεται αναφορά σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από συγκεκριμένο γιατρό. Από τους ελέγχους των ειδικών, φαίνεται να προκύπτει πως ο συγκεκριμένος γιατρός εμφανίζει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε μεγάλη κλίμακα, πρακτική η οποία στο πόρισμα αποτιμάται σε ζημιά του Δημοσίου που αγγίζει τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελεγκτές φαίνεται επίσης να διαπιστώνουν στο πόρισμα που κατέθεσαν στις δικαστικές αρχές, ότι οι ασθενείς για τους οποίους εκδόθηκαν οι συνταγογραφήσεις του εν λόγω γιατρού φθάνουν τους 1.033, πλην όμως φαίνεται να είχε εξετάσει μόνον πέντε από αυτούς.

Στο πόρισμα τονίζεται πως η επίμαχη συνταγογράφηση του υπό έρευνα γιατρού, κατευθύνεται, σε μεγάλα ποσοστά, προς συγκεκριμένες εταιρίες, επισημαίνεται ότι η συνταγογράφηση χωρίς εξέταση ασφαλισμένου αποτελεί σοβαρό και επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα και ότι η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση παραβιάζει διατάξεις του ΕΟΠΥΥ.

Το πόρισμα των ελεγκτών της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για να συσχετιστεί με την διευρυμένη έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών για ύποπτες συνταγογραφήσεις υπέρ φαρμακευτικών εταιριών.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει αποστείλει το εν λόγω πόρισμα στην Βουλή προκειμένου να συσχετιστεί εφόσον απαιτείται με την υπόθεση της Novartis και παράλληλα συνεχίζει την έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, απάτης και παθητικής δωροδοκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα