Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά μόνο ως έσχατο μέσο

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά μόνο ως έσχατο μέσο
Τρόφιμα SOOC

Η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε οριζόντια μείωση φορολογικών συντελεστών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο πλέον δεν το αποκλείει εάν στο τέλος χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προχθές ότι “η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας”, παρότι η κυβέρνηση έχει πολλάκις ταχθεί κατά της οριζόντιας ελάφρυνσης έμμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και αυτό καθώς αν και η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες λογικές, φοβούμενη τις επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και τον προϋπολογισμό, πλέον δεν αποκλείει τη μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες τροφίμων που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως ένα έσχατο μέσο, εάν τα υπόλοιπα μέτρα δεν αποδώσουν.

Εξάλλου και ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μία τέτοια επιλογή “έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές”.

Κληθείς λοιπόν σήμερα στο briefing να διευκρινίσει εάν τελικά είναι στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ή του ΕΦΚ στα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε καταρχάς ότι μόλις χθες ψηφίστηκε η τροπολογία για την τελευταία δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί και τα οποία θα εφαρμοστούν μέχρι τις 23 Απριλίου.

Δεν απέκλεισε όμως και νέες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι: “Όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση πάντα θα αξιοποιεί κάθε περιθώριο και δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση να μη δημιουργεί ευύτερα προβλήματα στην οικονομία”. Και πρόσθεσε: “Έχουμε εξηγήσει γιατί δεν έχει προκριθεί η μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Είμαστε εδώ, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει και να δούμε κάθε εφαρμόσιμη ιδέα, με το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

“Η Κυβέρνησή μας στηρίζει την κοινωνία έμπρακτα και ανυποχώρητα, με πράξεις και με έργα.

Για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η ακρίβεια. Και μαζί με τη συνεχή προσπάθεια για την στήριξη των ανθρώπων με στόχο τον μετριασμό των συνεπειών των ανατιμήσεων, οφείλουμε να αποδομούμε και τους μύθους που καλλιεργούνται, είτε από αδυναμία κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα με εσκεμμένη διάθεση εξαπάτησης των πολιτών”, δήλωσε επίσης ο κ. Οικονόμου.

“Στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς από το καπέλο. Τουλάχιστον σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας παραμένει συνεπής. Αλλά και μετά το ναυάγιο του 2015 η ελληνική κοινωνία είναι πολύ καλά υποψιασμένη”, συνέχισε.

Ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, για ένα νέο “δεν πληρώνω” όσον αφορά στη ΔΕΗ, ο κ. Οικονόμου απάντησε: “Δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Όπως ο κ.Τσίπρας, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος και απαράλλακτος με το ΣΥΡΙΖΑ, που ζήσαμε την περασμένη δεκαετία: ανεφάρμοστες συνταγές και λαγοί απο το καπέλο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα