Στον “πάγο” ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών – Τι φοβάται το Μαξίμου

Διαβάζεται σε 3'
Στον “πάγο” ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών – Τι φοβάται το Μαξίμου
Γάμος ομόφυλων (φωτογραφία αρχείου) iStock

“Ουδέν νεότερον” γύρω από το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που κινδυνεύει να έχει την… τύχη των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η ΝΔ πλέον “ζορίζεται”.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του και στις δεύτερες εκλογές, είχε προαναγγείλει ότι θα αποτελέσουν πραγματικότητα οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών και στη χώρα μας, “κάποια στιγμή”. Αυτή η στιγμή όμως φαίνεται πως θα αργήσει, καθώς η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία βρίσκονται πλέον σε δύσκολη θέση μετά τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τα πλήγματα στο αίσθημα δημόσιας ασφάλειας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε: “Δεν έχω αυτή τη στιγμή νεότερη ενημέρωση. Ισχύουν όσα έχω πει και έχει πει ο πρωθυπουργός, από εκεί και πέρα όταν έχω κάτι νεότερο θα ενημερωθείτε”.

Μένει να φανεί εάν τελικά ο κ. Μητσοτάκης θα προαναγγείλει κάτι συγκεκριμένο στη ΔΕΘ ή εάν θα αφήσει το θέμα στην άκρη. Ο αρχικός σχεδιασμός φέρεται να συμπεριλάμβανε και το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο όλος ο σχεδιασμός του Μαξίμου για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τη συνέντευξη τύπου έχει εκ των πραγμάτων ανατραπεί μετά την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.

Ο πρωθυπουργός προφανώς όταν άνοιγε το θέμα στις 5 Ιουλίου, γνώριζε ότι θα συναντούσε αντιστάσεις μέσα στην ίδια τη ΝΔ. Καθώς όμως ήταν “καβάλα στο άλογο” της μεγάλης διπλής εκλογικής νίκης, υπολόγιζε ότι είχε το πολιτικό περιθώριο να αφήσει τους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να περνούσε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο ίδιος θα έπαιρνε τη δόξα του μεταρρυθμιστή στα μάτια του κεντρώου και φιλελεύθερου ακροατηρίου, αφήνοντας Μάκη Βορίδη και λοιπές δυνάμεις να “ψωνίζουν” από τη συντηρητική δεξιά με τα προσωπικά τους “όχι”.

Ο κ. Βορίδης εκφράζει βέβαια ως προς το συγκεκριμένο θέμα μία τάση στο εσωτερικό της ΝΔ, της οποίας πολιτικά “ηγείται” ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια θέτοντας ζήτημα δεξιάς “ιδεολογικής καθαρότητας” της ΝΔ. Ενώ προεκλογικά, κατά την εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο, είχε καταγγείλει τη woke culture και είχε προειδοποιήσει πως “όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα», κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν”.

Ο κ. Σαμαράς λοιπόν ήταν σαφές ότι δεν θα ψήφιζε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες σκεπτόταν να έκανε και μία αποδοκιμαστική δήλωση. Αυτό μετά το 41% δεν θα αποτελούσε πάντως ιδιαίτερο πρόβλημα για τον κ.Μητσοτάκη. Έκτοτε όμως το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει άρδην και το Μαξίμου φαίνεται πως το ξανασκέφτεται. Η κυβέρνηση πάντως προχωρά σε άλλα θέματα κανονικά το νομοθετικό της σχεδιασμό, καθώς για παράδειγμα ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποιο φέρνει το 13ωρο και τις 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα