Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας

Στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των σοσιαλιστών το 2019, η ειδική αυτή σχέση συνεχίζεται έως και σήμερα Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει ώς παρατηρητής στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ο συντονισμός Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατίας και Πρασίνων ο στρατηγικός στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ευρωπαϊκή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει στο να αποτελέσει «γέφυρα» συντονισμού ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις της ευρώπης (Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Πράσινους) επαναφέρει στο προσκήνιο η είδηση που διέρρευσε χθες σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, για μια ακόμη φορά θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην Προσπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όπως και στην συνάντηση των ηγετών της. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ τη επόμενη ακριβώς θα γίνει συνάντηση των ηγετών.

Σοσιαλιστές αλλά και Πράσινοι

Η αποδοχή της πρόσκλησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι μόνο μια συνθήκη που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αποτελεί και τμήμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής του κόμματος. Ιδίως από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται στην Ευρώπη ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες του προοδευτικού χώρου και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του χώρου της αριστεράς. Πάγια θέση του κόμματος είναι η αναγκαιότητα του συντονισμού των τριών πόλων του προοδευτικού χώρου στις οποίες κατατάσσει την ριζοσπαστική αριστερά, την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αλλά και τον χώρο των «πράσινων». Ιδίως μάλιστα από την στιγμή που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στην σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχουν διεργασίας περιχαράκωσης από πολιτικές σύμπλευσης με χριστιανοδημοκρατικά και συντηρητικά κόμματα. Στοιχείο που οδήγησε στην βαθιά κρίση της.

Από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αναλένα Μπερμποκ στο Μόναχο το 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει την πρόθεση του για τον ρόλο που επιθυμεί να παίξει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει δηλώσει «θέλουμε να αποτελούμε γέφυρα αυτών των τριών πολιτικών οικογενειών» και στην λογική αυτή «θέλουμε να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις, να είμαστε παρατηρητές στο σοσιαλιστικό κόμμα». Ταυτοχρόνως όμως «να διατηρούμε πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας και με τους πράσινους διότι η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά ριζοσπαστική που να επιδιώκει το μετασχηματισμό της κοινωνίας χωρίς πράσινο πρόσημο». Άποψη που έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα περίοδο που η υποψήφια των Πρασίνων στην Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ «καλπάζει» στις δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές. Αξίζει να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμορφώσει σε ανύποπτο χρόνο στενούς πολιτικούς δεσμούς με το κόμμα των γερμανών Πρασίνων όσο και με την ίδια την συμπρόεδρό του.

Η κρίσεις οδηγούν στην προοδευτική σύμπραξη

Στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ «συγκολητικά» στοιχεία του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη είναι τα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, που ανέδειξε την ανάγκη για την δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης η αποτυχία των πολιτικών που θέλουν την οικονομική ανάπτυξη να «επαφιέται» στις δυνάμεις της αγοράς, όπως τεκμηρίωσε η πρόσφατη οικονομική κρίση.

Ένα ακόμη σημαντικό τεκμήριο, στο οποίο αναφέρεται συχνά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού. Αυτές που εκφράστηκαν με τις διακηρύξεις του αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν. Κυρίως όσον αφορά την αποδοκιμασία του στην νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία αλλά κα την επανάκαμψη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για ενιαία απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο εσωτερικό

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μεταφέρουν το ίδιο κλίμα και στο εσωτερικό. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη παρέμβασή του, στις αρχές Μαΐου, σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το δημοκρατικό κόμμα Ιταλίας, είχε μιλήσει για την ανάγκη ενός κοινωνικού συμβολαίου με στόχο μια κοινωνική Ευρώπη.

Την ίδια ορολογία χρησιμοποιήσε και την Τετάρτη στην Βουλή μιλώντας για την προοδευτική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Όπως είπε «δεσμευόμαστε ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αποτελεί τον πυρήνα των ιδεών και της πολιτικής μας, θα είναι στον αντίποδα όσων επιχειρεί να επιβάλει σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και θα υλοποιηθεί, ναι, από μία προοδευτική διακυβέρνηση, από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα έρθει σύντομα όποτε και αν αποφασίσετε την προσφυγή στην κάλπη, από μία προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αντικαταστήσει μια κυβέρνηση που γυρίζει τη χώρα μας δεκαετίες πίσω».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα