Στουρνάρας: Από τους Ολυμπιακούς αγώνες προκύπτει όφελος και όχι ζημία

Στουρνάρας: Από τους Ολυμπιακούς αγώνες προκύπτει όφελος και όχι ζημία

Διαβάστε την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα σε επίκαιρη ερώτηση του Γιάννη Πανούση στη Βουλή, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σημεία από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, έρχονται την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά η ομιλία στη Βουλή:

Η προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Είναι ένας τομέας με μεγάλη δυναμική, που θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα φέρει έσοδα για το Δημόσιο και κυρίως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Προς την ίδια κατεύθυνση, κινείται και η διαδικασία αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Η αξιοποίησή τους ανήκει στην αρμοδιότητα της Εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία Ολυμπιακά Ακίνητα:

1. Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου

2. Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά

3. Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων

4. Πανθεσσαλικό Στάδιο

5. Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου

6. Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή

7. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου

8. Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας

9. Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)

10. Κέντρο Γραπτού Τύπου

11. Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

12. Παμπελοννησιακό Στάδιο

13. Παγκρήτιο Στάδιο

Πολλά από αυτά, έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις προς εκμετάλλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας βαρύνουν τον μισθωτή.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των πρώτων έξι Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, από την παραπάνω λίστα, πλην του Beach Volley και της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, που έχουν παραχωρηθεί. Το ετήσιο κόστος συντήρησης των προαναφερόμενων έξι εγκαταστάσεων ανέρχεται στο ποσό των 1.100.000 ευρώ.

Για πολλά από τα ολυμπιακά ακίνητα, έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους.

Παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μια σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μια κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, καταρχήν το συνολικό ακαθάριστο κόστος ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των δαπανών που καλύφθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο (Τακτικός Προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), όσο και των δαπανών της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».

Από αυτά, περίπου 2 δισ. ευρώ καλύφθηκαν από είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Από τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ, ποσό 2 δισ. ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία. Αυτά τα έργα έμειναν στην κοινωνία.

Κατά συνέπεια, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα, προς όφελος της κοινωνία, όπως η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου κλπ.

Τα οφέλη των ΟΑ σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα

Όπως ανέφερε ο υπουργός, “οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα. Έφεραν τουριστικό ρεύμα στη χώρα. Μόνο από το ΦΠΑ, που εισπράχθηκε από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν, ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελλάδα έλαβε τεράστια δημοσιότητα.

Συνεπώς από την ανάλυση κόστους- οφέλους, προκύπτει ότι υπήρξε καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες περάσαμε στη λήθη. Φταίμε εμείς οι ίδιοι που αφήσαμε την Ελλάδα και μπήκε στη μεγάλη κρίση. Δεν φταίνε οι Αγώνες γι αυτό. Το 2004 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό”.

Συνεχίζοντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό.

“Η περαιτέρω αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου συνολικού επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων. Το εν λόγω σχέδιο θα βασιστεί σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι σε αποσπασματικές λύσεις, που δεν πετυχαίνουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, τόσο για τα δημόσια έσοδα, όσο και για ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων

Η αντιπολίτευση ερμηνεύει την προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, ως την πλήρη αποξένωση του δημοσίου από την περιουσία του. Αυτό δεν είναι σωστό.

Είμαι της άποψης ότι το Δημόσιο αποξενώνεται από την περιουσία του, όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται λεία και πεδίο πολλαπλών καταπατήσεων, όπως γλαφυρά αποκαλύπτουν και τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου, στα οποία αναφέρεται η ερώτησή σας.

Οι εικόνες εγκατάλειψης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων , όσο και των περιβαλλόντων χώρων τους δεν συνάδουν με μια χώρα, που αναζητά μια καινούργια προοπτική. Έχουμε δυνατότητες, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε και θα το κάνουμε”, είπε ο υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα