Στρατούλης: Δεν είναι καλό με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα

ΑΘΗΝΑ- Κοινή συνέντευξη Τύπου της Βαλαβάνη, του Μάρδα και του Δημήτρη Στρατούλη.
(Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
ΑΘΗΝΑ- Κοινή συνέντευξη Τύπου της Βαλαβάνη, του Μάρδα και του Δημήτρη Στρατούλη. (Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Για έκτακτη ανάγκη έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης σε ό,τι αφορά την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμα οργανισμών του Δημοσίου

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας πως "δεν είναι καλό με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να παίρνεις έκτακτα μέτρα".

Μιλώντας στον Αντ1, επισήμανε ότι είναι "δεκτή η κριτική", ωστόσο προβλέπεται από το Σύνταγμα για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι "θα πρέπει να γίνεται με φειδώ χωρίς να θίγει θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού".

"Εδώ υπήρχε η έκτακτη ανάγκη την οποία επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας. Δεν είναι κάτι πολύ δραματικό. Για να το αποδραματοποιήσουμε πρόκειται για χρήματα που δεν ήταν για τις καθημερινές τους ανάγκες, πχ για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές πολιτικές και ειναι σε τράπεζες είτε με κανονικό λογαριασμό είτε με προθεσμιακό με επιτόκια που είνι από 0,6% μέχρι 2%. Με αυτό τον τρόπο θα επενδυθούν σε ρέπος του Δημοσίου τα οποία θα είναι με 2,5%-2,7% επιτόκιο και θα μπορούν οποτεδήποτε να τα πάρουν πίσω" εξήγησε.

"Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας Δημοκρατίας και έχει το δικαίωμα να αντιδρά και να αντιστέκεται" πρόσθεσε, ενώ υπογραμμίσε ότι η πράξη αυτή "δεν στιγματίζει μια κυβερνηση της Αριστεράς".

Ο κ. Στρατούλης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις μας», ενώ τόνισε ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

"Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να γίνουν νέες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι είναι έτοιμη η τροπολογία για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ αναζητείται το σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να κατατεθεί στις Βουλή, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει, επ’ αόριστον αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων που θα οδηγούσε σε μειώσεις από 1/1/2015, επ’ αόριστον αναστολή του νέου τρόπου συνταξιοδότησης (που προέβλεπε μόνο 360 ευρώ εγγυημένα για τη σύνταξη), καθώς και αναστολή της ρήτρας θανάτου.

Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι δεν θα μειωθούν οι δικαιούχοι, ενώ τα κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με πέρυσι, παρά τις πιέσεις των δανειστών για μείωση τόσο του ΕΚΑΣ όσο και του αριθμού των δικαιούχων. Η επαναφορά του ΕΚΑΣ θα ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για όσους είναι κάτω των 65 ετών.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κ. Στρατούλης σημείωσε: "Θεωρώ ότι έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή… και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και συνέπεια στη διαπραγματευτική μας γραμμή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Έχουμε εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
SHARE: