Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει εκλογικό ανασχηματισμό

Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει εκλογικό ανασχηματισμό
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ μόλις έρθει στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία, παράλληλα με τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα στη συγκρότηση της κυβέρνησης -με ανοίγματα προς την κεντροαριστερά- που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Εκλογικό ανασχηματισμό φέρνει η έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, καθώς ο Πάνος Καμμένος, όπως έχει δηλώσει, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ- συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμένει πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου -και όσων από τους ΑΝΕΛ τον ακολουθήσουν- θα συγκροτήσει κυβέρνηση η οποία (όπως τουλάχιστον σχεδιάζει το Μαξίμου) θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, είτε αυτές διεξαχθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, είτε με την ολοκλήρωση της συνταγματικής της θητείας, είτε -απροόπτως- νωρίτερα.

Ουδείς, βεβαίως, μπορεί αυτή τη στιγμή να μιλήσει με ασφάλεια για πρόσωπα, ωστόσο η νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές -εκ των πραγμάτων- θα διαθέτει μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:

* Θα σηματοδοτεί την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Θα περιλαμβάνει δε σε αυτή, κάποιους από εκείνους που δεν θα ακολουθήσουν τον Π. Καμμένο στη νέα του πορεία, αλλά θα συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

* Δεν θα περιλαμβάνει όσους νυν υπουργούς είναι υποψήφιοι για μεγάλους δήμους, περιφέρειες ή για την ευρωβουλή, αναδιατάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών.

* Θα σηματοδοτεί το μεγάλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, χώρο που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον εμφανίζεται ευάλωτος στις πιέσεις της Κουμουνδούρου.

* Θα ενισχύει τη συμμετοχή νέων σε ηλικία στελεχών στην κυβέρνηση.

* Θα προσπαθήσει να σηματοδοτήσει διεύρυνση και προς το χώρο της κεντροδεξιάς, όσο δύσκολο και αν μοιάζει το συγκεκριμένο εγχείρημα στην παρούσα στιγμή. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε-και αναλόγως πάντοτε των εξελίξεων- θα αξιοποιηθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ούτως ή άλλως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο ορόσημο στο μεγάλο big bang που άρχισε να συντελείται από την είσοδο στα μνημόνια και εντεύθεν στο κομματικό σύστημα της χώρας…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα