Συνάντηση και βραβείο για Τσίπρα και Ζάεφ στο Μόναχο

Συνάντηση και βραβείο για Τσίπρα και Ζάεφ στο Μόναχο
Τσίπρας-Ζάεφ στις Πρέσπες Eurokinissi

Την επόμενη ημέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται να συζητήσουν στο τετ α τετ που θα έχουν οι δυο πρωθυπουργοί. Τσίπρας και Ζάεφ θα τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist», γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου τις φήμες της υποψηφιότητας για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Σημαντικές επαφές του έλληνα πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Σημαντικό τετ α τετ θα έχουν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου (15-17 Φεβρουαρίου) ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ οι δυο άνδρες θα τιμηθούν το προσεχές Σάββατο με το βραβείο «Ewald von Kleist» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βορείου Μακεδονίας αναμένεται να συζητήσουν για το πακέτο ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών, που περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα, ενώ και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γ. Χανς έχει υποσχεθεί επιπλέον χρήματα για διασυνοριακές δράσεις στα δυο κράτη.

Παράλληλα θα επιλύσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον δεν τις λύσουν εντός της εβδομάδος οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών. Γιώργος Κατρούγκαλος και Νικολά Ντιμιτρόφ έχουν για τη Δευτέρα προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ και οι δυο θα συνοδεύσουν τους πρωθυπουργούς τους στο Μόναχο, καθώς ο Ν. Ντιμιτρόφ είναι ο πιθανότερος υποψήφιος του Ζάεφ για την προεδρία της Δημοκρατίας και υπ’ αυτήν την έννοια επιβάλλεται και η προβολή του.

Σήμερα τα Σκόπια παραλαμβάνουν τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για την υπερψήφιση από την Ελλάδα της Συμφωνίας των Πρεσπών και εν συνεχεία αναλαμβάνει δράση το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών που θα αποστείλει τη Συμφωνία στις 140 χώρες προκειμένου να αναγνωρίσουν το γειτονικό μας κράτος με τη νέα του ονομασία.

Ποιο είναι το βραβείο

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για τη Διεθνή Ασφάλεια, αναμένεται τη δεύτερη ημέρα, το Σάββατο, να τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist». Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν με το βραβείο «Ewald von Kleist» (απονέμεται από το 2009) περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Το βραβείο απονέμεται σε «ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, όπως τονίζεται, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Για πολλούς, μάλιστα, η απονομή του συγκεκριμένου βραβείο αποτελεί προάγγελο υποψηφιότητας των δυο πρωθυπουργών τον προσεχή Σεπτέμβριο για το Νόμπελ Ειρήνης. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου να έχει συναντήσεις με πολλούς παράγοντες που θα βρίσκονται στη γερμανική πόλη, τόσο από την Ευρώπη, όσο κυρίως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα