Συνεχίζεται ο "αγώνας δρόμου" για τα ανοιχτά θέματα. Στο τραπέζι ο φόρος σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ

Συνεχίζεται ο "αγώνας δρόμου" για τα ανοιχτά θέματα. Στο τραπέζι ο φόρος σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ

Τις τελευταίες 72 ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας προσπαθούν να εκμεταλλετούν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Σε έκτακτη σύσκεψη χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συζήτησε με το οικονομικό επιτελείο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το "καυτό" θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ μπήκαν στο τραπέζι και οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και ο Γιώργος Χουλιαράκης στη νέα τηλεδιάσκεψη που θα έχουν πιθανότατα σήμερα με τους δανειστές.

Αισιοδοξία υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου πως την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων πάρα τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέχρι τώρα.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πως οι τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα συνεχιστούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει μια λύση "που να προφυλάσσει του αδύναμους και να πιάνει τους κακοπληρωτές".

Χθες από το οικονομικό επιτελείο απεστάλησαν προς τους θεσμούς και νέες προτάσεις που αφορούν την προστασία της Α΄ κατοικίας με την ελληνική πλευρά να περιμένει τις απαντήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποχωρήσει από τις 200.000 στις 180.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς.

Το "κλειδί" της λύσης αναμένεται να είναι το εισοδηματικό κριτήριο πάνω από το οποίο δεν θα ισχύει η προστασία των σπιτιών των δανειοληπτών και κατά πόσο η κυβέρνηση θα δεχτεί να πέσει κάτω από τα 35.000 ευρώ.

Γύρω από τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξακολουθούν να ψάχνουν στο οικονομικό επιτελείο το ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, χωρίς, όμως και εδώ να μην υπάρχουν προβλήματα.

Ο "σκόπελος" που πρέπει να ξεπεράσει  η κυβέρνηση αφορά στη σύμβαση που έχει υπογράψει το δημόσιο με τον ΟΠΑΠ στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για σταθερό ποσοστό φορολόγησης.

Και πάλι, όμως τα έσοδα τα οποία προσδοκά να λάβει η κυβέρνηση από την φορολόγηση του ΚΙΝΟ με 5% είναι λίγο πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς χρειάζονται και άλλα ισοδύναμα προκειμένου να μπορέσει να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.

Στο τραπέζι φέρεται να έχει πέσει και η επιβολή φόρου σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

Σε ανακοίνωση, πάντως που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδονται οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς.

«Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το ποια θα είναι τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δευτέρον θέμα είναι αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση το πως θα περάσουν οι εκκρεμμούσες διατάξεις από τη στιγμή που υπάρχει θετική κατάληξη με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες η Γραμματεία της κυβέρνησης ετοιμάζει ήδη να φέρει στη Βουλή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη εφαρμόζονται και πρέπει να ψηφιστούν. Συνεπώς, φαίνεται να εξετάστηκε και το ενδεχόμενο οι υπολειπόμενες ρυθμίσεις να περάσουν και αυτές με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφιστούν στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Το άλλο θέμα που απασχόλησε έντονα χθες το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η φορολόγηση των μικρών ζυθοποιών και η διασταση απόψεων που εχει προκύψει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές ως μέτρο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι προαπαιτούμενο και συνεπώς ευελπιστούν μέσα στις επόμενες ώρες να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να βρεθεί μια "χρυσή τομή".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network