Συνεχίζουν μαζί Τσίπρας – Καμμένος, αν και με γκρίνιες από ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζουν μαζί Τσίπρας – Καμμένος, αν και με γκρίνιες από ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έγινε εκ των πραγμάτων αντικείμενο συζήτησης στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνάντηση των δύο εταίρων αναμένεται από Δευτέρα. Στο σχέδιο του προϋπολογισμού αύριο θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Η σκιά του Πάνου Καμμένου έπεσε… βαριά πάνω στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ουκ ολίγα μέλη να θέτουν ζήτημα για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και πολλούς άλλους να υπερασπίζονται αυτή την επιλογή προτάσσοντας τη συνέχιση της κυβερνητικής πορείας.

Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου πάντως είναι σαφής: Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του απάντησε και προσωπικά στον κυβερνητικό εταίρο, ξεκαθαρίζοντας (και προς ΠΓΔΜ και ΗΠΑ) ότι εάν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική, το Μαξίμου επιθυμεί μάλλον να κατεβάσει τους τόνους. Απο την κυβέρνηση υπενθυμίζουν αυτό που είχαν πει από την πρώτη στιγμή της νέας ενδοκυβερνητικής κρίσης ότι δηλαδή ισχύει στο ακέραιο η συμφωνία Τσίπρα- Καμμένου πως θα συνεχίσουν μαζί και θα δουν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών το Μάρτιο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιστρέφει το βράδυ της Κυριακής από τις ΗΠΑ και αναμένεται φυσικά να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, το πότε όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί και είναι κάτι που προφανώς θα αποφασίσουν απευθείας οι δύο εταίροι. Ο κ. Καμμένος πάντως το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματίσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον.

Το Μαξίμου εξάλλου προτάσσει αυτή τη στιγμή το να προχωρήσουν δια της ψηφίσεως στη Βουλή οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και να επιτευχθεί η κατάργηση ή αναβολή της περικοπής των συντάξεων. Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε στο περιθώριο της κεντρικής επιτροπής ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο Δευτέρα στη Βουλή: “Θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της κυβερνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή”.

Το χορό των επιθέσεων κατά Καμμένου έσυρε ο Νίκος Φίλης, που έχει και ανοιχτό μέτωπο με το Νίκο Παππά για την ΕΡΤ. Χαρακτήρισε μάλιστα τον κυβερνητικό εταίρο επίδοξο Έλληνα Σαλβίνι, με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να απαντά πως: “Τα περί Σαλβίνι δεν τα συζητώ. Εγώ δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι”. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη υπερασπίστηκαν την επιλογή που έγινε για συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ το 2015.

Ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο ΑΠΕ: “Κάποιοι ονειρεύονται καθημερινά, εδώ και τρία χρόνια, η έντιμη και καθαρή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να τερματιστεί. Άλλοι, για να μην ολοκληρώνονταν τα μνημόνια και οι πολιτικές που υπηρετούν, άλλοι γιατί είχαν σχεδιάσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και άλλοι γιατί τους ενοχλεί πολύ να ακούν και να διαβάζουν: Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας”.

Αντίθετα, αιχμές για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ άφησαν η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Θόδωρος Δρίτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα