Συνέδριο και μετά ανασχηματισμός

Συνέδριο και μετά ανασχηματισμός
Conference of the Central Committee of the SYRIZA party, in Athens, on Sept.18, 2016 / , , 18 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πότε προγραμματίζεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αλλά και τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο άνοιγμα των διαδικασιών του Συνεδρίου

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας από σήμερα μέχρι και την Κυριακή να βρίσκονται στο κλειστό του Tae Kwon Do και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα βλέμματα πολλών κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης είναι στραμμένα και στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Τελευταίες πληροφορίες, ακόμα και μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα, θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται όλο και περισσότερες εισηγήσεις για άμεσες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου.

Χωρίς να έχει αποφασιστεί τίποτα και το σενάριο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί στην πορεία ή το τέλος της β΄ αξιολόγησης, καλά ενημερωμένες πηγές άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τη νέα σύνθεση της Κ.Ε στο κόμμα, τις ισορροπίες που διαμορφώνονται από τις τάσεις, καθώς και τη επιρροή των κορυφαίων στελεχών βάση της σταυροδοσίας αλλά και την παρουσία τους στο Συνέδριο, είναι γεγονός πως θα έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορεί να κινηθεί.

Μέσα στο Συνέδριο, άλλωστε αναμένεται να γίνει εκτενής συζήτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να προχωρήσει σε ανοίγματα προς τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο από τη αρνητική στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα μεγάλη μερίδα στελεχών του κόμματος.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που ασκούν οι δανειστές με το θέμα της υποδόσης ενδεχομένως οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε ένα πιο γρήγορο «λίφτιγκ» του υπουργικού συμβουλίου που θα του επιτρέψει να μπει με μεγαλύτερη «φόρα» στην μάχη της δεύτερης αξιολόγησης.

Πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός, πάντως πως τα χρονικά περιθώρια την ερχόμενη εβδομάδα είναι περιορισμένα για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς στα τέλη της (20-21 του μήνα) θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς.

Οι συζητήσεις στο Μαξίμου έχουν «φουντώσει» ήδη για το ποιος θα είναι ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και αν θα προέρχεται από το κόμμα ή από το υπάρχον υπουργικό συμβούλιο. Εξέλιξη που από μόνης είναι ικανή να δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στην περίπτωση που μια θέση μείνει κενή.

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν και πιο «ήρεμες φωνές» που επιμένουν πως οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν υπάρχει μια σαφής εικόνα για την πορεία της β΄ αξιολόγησης.

Η ομιλία του Τσίπρα στο Συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μέσα από την ομιλία του να δώσει κάποιες «τονωτικές ενέσεις» στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και στη κόπωση που έχει επέλθει, καθώς θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στην ανάγκη «να γίνουμε σοβαρότεροι και αποτελεσματικότεροι».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας έναν απολογισμό θα υπερασπιστεί την πολιτική γραμμή που ακολουθήθηκε ακόμα και το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με τη τωρινή οικονομική κατάσταση θα επισημάνει πως η κυβέρνηση κλείνει την β΄ αξιολόγηση και δίνει μάχη για το χρέος όπως έκανε τόσες φορές με τις κόκκινες γραμμές που έβαζε. «Εκμεταλλευόμαστε κάθε ρωγμή και κάθε συμμαχία για την διαπραγμάτευση», αναμένεται να πει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη με αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική προστασία.

Ειδική αναφορά θα κάνει στο ζήτημα του προσφυγικού τονίζοντας πως η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μάχεται για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς που δρουν στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπενθυμίσει πως η κυβέρνηση οικοδομεί συμμαχίες «για μια νέα κοινωνική Ευρώπη και την ήττα της λιτότητας».

Σημαντικό κομμάτι στη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα αφιερωθεί στον νέο ρόλο του κόμματος σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα