Τα τρία σίγμα του Μητσοτάκη και το μήνυμα για αυτοδύναμη ΝΔ

Τα τρία σίγμα του Μητσοτάκη και το μήνυμα για αυτοδύναμη ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 14ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας Eurokinissi

Η μεσαία τάξη δε θα πληρώσει τη νύφη της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός από το 14ο συνέδριο της ΝΔ, θέτοντας το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας για τις επόμενες εκλογές

Την πολιτική σταθερότητα έθεσε ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και έσπευσε από την αρχή της ομιλίας του να διαψεύσει εμμέσως τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει “με πολύ δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και με πολύ περισσότερη ύστερα για 4 χρόνια ακόμη”, ο πρωθυπουργός έθεσε από τώρα ως εξής το καταλυτικό -όπως είπε- δίλημμα των επόμενων εκλογών:

“Οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους την αλήθεια μίας Ελλάδας, που παρά τις δυσκολίες αλλάζει και γίνεται δυνατή. Και έχοντας νωπό στη μνήμη τους το τι έζησαν από το 2015 έως το καλοκαίρι του 2019 θα μπορούν να συγκρίνουν, βλέποντας τι έγινε πριν και μετά, και βάζοντας με το μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές στη θέση των νέων προκλήσεων που ζήσαμε και εκείνων που μπορεί να ζήσουμε στο μέλλον”.

Εκτίμησε ότι “οι πολίτες διαπιστώνουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια είναι δέσμια του παρελθόντος” και δεν θα επιτρέψουν ο τόπος “να ξανακυλήσει στο βάλτο”.

Απευθύνθηκε δε εμμέσως στους ψηφοφόρους του κέντρου, με τους οποίους φλερτάρει το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν “ποιο κόμμα μπορεί να εκλέγεται για να κυβερνά μόνο του, αλλά ξέρει να διοικεί ενωτικά και να απευθύνεται σε όλους”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μίλησε για τα “τρία σίγμα”: Σταθερότητα. Συνέχεια. Συνέπεια. Και δήλωσε βέβαιος ότι οι πολίτες “θα αποφασίσουν σωστά, με το μυαλό και την καρδιά”.

Έθεσε δε εκ νέου, μετ’ επιτάσεως, το στόχο της αυτοδυναμίας. “Η συνέχεια της προόδου ταυτίζεται με τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού. Μία σταθερή κυβέρνηση συνεπάγεται σταθερό κράτος. Ισχυρή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως: “Με περιχαρακωμένα τα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση παύει να γίνεται παραταξιακός στόχος, προκύπτει πλέον ως αντικειμενική αναγκαιότητα”.

Η μεσαία τάξη δε θα πληρώσει τη νύφη της ενεργειακής κρίσης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης κατά των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σημείωσε ότι έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Δήλωσε ότι εξακολουθεί να προσδοκά πως θα εισακουστούν οι προτάσεις του από την ΕΕ, αλλά επανέλαβε ότι δε θα περιμένει το “αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”. Υπενθύμισε επομένως ότι χθες ανακοίνωσε μέτρα όπως η επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα από το Δεκέμβριο.

Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. “Εχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτή την αδικία”, συνέχισε και πρόσθεσε πως και οι παραγωγοί ενέργειας θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την κοινωνία. “Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε στην πράξη τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως και στην πανδημία έτσι και σε αυτή την παγκόσμια κρίση, η Ελλάδα αντιστέκεται και μία φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην ιστορία του τόπου”, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε: “Αυτά για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι. Ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε εξάλλου ότι “οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ”. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ζητά κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, που αυτός ψήφισε, καταγγέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής που την υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια, προκαταλαμβάνει πόσα είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όταν η ΡΑΕ δεν έχει βγάλει ακόμη πόρισμα, διαφημίζει την Πορτογαλία και την Ισπανία όταν εκεί το ρεύμα για τον καταναλωτή είναι ακριβότερο. Και απευθύνθηκε “στο νοικοκύρη και στον επιχειρηματία που υπομένει δυσκολίες, οργίζεται δικαιολογημένα, αλλά καταλαβαίνει ότι αυτά έρχονται από έξω από τα σύνορα και η πολιτεία κάνει ότι μπορεί”.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε εξάλλου με νόημα ότι ο πολίτης “ξέρει ότι κάθε βήμα του σήμερα δε μπορεί να υπονομεύσει το αύριο” και σχολίασε πως “ο κατήφορος μοιάζει εύκολος, αλλά οδηγεί προς τα πίσω”.

Κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπόσχεται ανεφάρμοστες λύσεις για την ακρίβεια και κρύβει τις πραγματικές αιτίες της. Αλλά και πως αντιδρά με μισόλογα στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με σιωπή απέναντι στους ενεργειακούς εκβιασμούς της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και τόνισε: “Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία, όπως ακριβώς είμαστε και με τη Δύση”.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στο σημείο αυτό την περίφημη διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1976, χειροκροτούμενος θερμά από τους συνέδρους.

Είμαστε και θα είμαστε η ΝΔ όλων των Ελλήνων και όλης της Ελλάδος” δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, συγκρίνοντας το γαλάζιο συνέδριο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο όπως σχολίασε: “Οι ίδιοι γερασμένοι πρωταγωνιστές φωνάζουν τα ίδια γερασμένα συνθήματα” και “ο παλιός αρχηγός συμμετέχει σε εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη με το σχόλιο “συνέδριο χωρίς Βαγγέλη δε γίνεται” και αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε υπουργός του, αλλά και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους. “Όλη η ΝΔ είναι σήμερα εδώ”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα ενότητας της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο κ.Μητσοτάκης εισηγήθηκε τέλος την παράταση της θητείας του νυν γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, εκτιμώντας ότι έχει επιτύχει στο ρόλο του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα