Σύνοδος Κορυφής: Απαισιοδοξία Μέρκελ για συμφωνία- Πρόθυμος για συμβιβασμό υπό όρους ο Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Απαισιοδοξία Μέρκελ για συμφωνία- Πρόθυμος για συμβιβασμό υπό όρους ο Μακρόν
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ AP

"Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα" δήλωσε η καγκελάριος. "Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του" τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσε το ραντεβού με τους ηγέτες της ΕΕ για την Κυριακή το μεσημέρι. Το Σάββατο, δεύτερη μέρα της συνόδου, επιτεύχθηκε πρόοδος σε όλα τα ανοικτά θέματα χάρις την συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να ικανοποιήσει περισσότερο τις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και εν μέρει η Φινλανδία), που προβάλλουν και τις αντιρρήσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προτεινόμενη μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων του ταμείου, δηλαδή από τα 500 στα 450 δισ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τις παραπάνω χώρες, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα, πάντα σε σχέση με το ταμείο.

Στη διάρκεια της ημέρας ο κ. Μισέλ είχε πολυμερείς συναντήσεις τόσο με τους ηγέτες των χωρών του Βορρά όσο και με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), που επωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαισίωναν όποτε χρειάστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας που έχει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Όπως επισημαίνουν  κοινοτικές πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Μισέλ κρατάει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, αφενός μεν δείχνει ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία σε αυτήν την σύνοδο και αφετέρου φαίνεται ότι έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, που δίνει καλές πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός» από το Justus Lipsius (το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ) στη διάρκεια της Κυριακής ή ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα το πρωί ωστόσο, συναντήθηκαν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Απαισιοδοξία Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόβφεν και η φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν AP

Μακρόν:  Πρέπει να έχουμε υψηλές φιλοδοξίες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από πλευράς του ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. «Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται – και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

«Είμαστε ενωμένοι με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο ανάκαμψης χωρίς προηγούμενο αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Όρμπαν: Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι τέσσερα ευρύτερα θέματα διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο επισήμανε ότι είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία. «Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι: το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Μοραβιέτσκι: “Δεν είμαστε ακόμη αρκετά κοντά”

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα