Συνολική συμφωνία επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Dec. 6, 2016
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Dec. 6, 2016 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

«Φωτιά» στην διαπραγμάτευση με σειρά επαφών Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στη Βουλή από το πρωί θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός

Ο «μαραθώνιος» της αξιολόγησης ξεκίνησε για την κυβέρνηση με τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά το Μαξίμου και να ζητούν προληπτικά μέτρα για να κλείσει το πρόγραμμα και τον Γιώργο Χουλιαράκη να χτυπά «καμπανάκι» για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχει σε εξέλιξη ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων από τη στιγμή μάλιστα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακύρωσε την προγραμματισμένη παρουσία του στη Βουλή. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν συγκλίνουν πως πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθούν σημαντικές συναντήσεις του υπουργού των Οικονομικών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να καθοριστεί το μίγμα των μέτρων που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Το «παζάρι» με τους δανειστές αναμένεται να είναι σκληρό με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε μια συνολική συμφωνία «που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη και οδηγεί τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Η νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου αναμένεται να είναι το κύριο σημείο των συζητήσεων που μαζί με τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά «καίνε» την ελληνική πλευρά. Τόσο από το Μαξίμου όσο και από το οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να μελετήσουν τη πρόταση που φαίνεται πως έχει συνταχθεί από ΕΕ και ΔΝΤ.

Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων τόνιζαν στο NEWS 247 πως η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θέλει να βάλει στο τραπέζι πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το τέλος του προγράμματος στο 3,5% για 3 χρόνια ή στο 3% για 5 χρόνια. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών έχει δείξει με τη στάση της έως τώρα πως κατανοεί τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, όμως, όπως συμπλήρωναν χαρακτηριστικά, «το ειδικό βάρος του Σόιμπλε δεν κάνει εύκολα τα πράγματα».

Στη Βουλή ο Τσίπρας

Από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός  αναμένεται να απαντήσει στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την διαφθορά υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω σε θέματα διαπλοκής και βάζοντας το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αναφορές του κ. Τσίπρα σε υποθέσεις όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, η NOVARTIS, ενώ στο στόχαστρο θα μπει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνάντηση για απεμπλοκή

SHARE: