ΣΥΡΙΖΑ: “Ασπίδα” στην Κεραμέως η απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΣΥΡΙΖΑ: “Ασπίδα” στην Κεραμέως η απαγόρευση των διαδηλώσεων
Στόχος των απαγορεύσεων το εκπαιδευτικο συλαλλητήριο της Πέμπτης

Αυταρχισμό αλλά και "κουτοπονηριά" καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απαγόρευση των συναθροίσεων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά την προστασία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως από τις αντιδράσεις όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στο νομοσχέδιό της για τα ΑΕΙ. Την εκτίμηση αυτή κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την 3η κατά σειρά διάταξη που εκδίδει η ΕΛ.ΑΣ τους τελευταίους 3 μήνες.

Με στόχο ….τη Νίκη

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για την απαγόρευση των συναθροίσεων όχι απλά δεν συνιστά «χαλάρωση» των μέτρων όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αντίθετα θεωρεί ότι έχει σαφή και ξεκάθαρο στόχο: Η απόφαση εκδόθηκε με στόχο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει εξαγγελθεί για αύριο Πέμπτη, εναντίον του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως που μεταξύ άλλων προβλέπει και την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Να προστατεύσει τις επιλογές της Νίκης Κεραμέως στα πανεπιστήμια επιχειρεί η κυβέρνηση με την απαγόρευση των συναθροίσεων θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Eurokinissi

Επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιλέγει να αντιδράσει απέναντι στην κατακραυγή του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι εκτός από τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, στις προβλέψεις του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως αντιδρά η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών καθηγητών και οι πρυτάνεις. Βασικός λόγος η επιχειρούμενη υποβάθμιση των Α.Ε.Ι, οι προβλέψεις που οδηγούν σε υποστελέχωση αλλά και το κλείσιμο τμημάτων που δρομολογείται με την μείωση των εισακτέων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην στόχευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θεωρεί πως είναι η ενίσχυση των κολεγίων. Θυμίζει μάλιστα ότι η Νίκη Κεραμέως κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση και με την ρύθμιση που κατέθεσε στην εκπνοή του 2020 ώστε να εξισωθούν τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών εγχώριων κολλεγίων. Ειδικά για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι παντού στον κόσμο η φύλαξη των ιδρυμάτων είναι ζήτημα που αφορά τα ίδια τα ιδρύματα.

Κουτοπονηριές

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει συνολικά την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πανδημία του Covid 19 ως πρόσχημα για την καταστολή και των έλεγχο των αντιδράσεων στην πολιτική της. Κάτι που – όπως θεωρεί η Κουμουνδούρου- φαίνεται στον συνολικό τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Τονίζει πως εδώ και πολύ καιρό δεν λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας όπως η πρόσληψη γιατρών, μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Αντίθετα υπάρχει …υπερπαραγωγή αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων.

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος Eurokinissi

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε πως «με πρόσχημα τη λήψη μέτρων προστασίας από τη πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια υπονόμευσης θεμελιωδών συνταγματικών ελευθεριών, όπως αυτό της συνάθροισης». Τόνισε πως «χωρίς νομικό έρεισμα και με μια απλή αστυνομική διάταξη, αναστέλλει για τρίτη φορά την ισχύ του άρθρου 11 του Συντάγματος, απαγορεύοντας αυτή τη φορά, τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «ουδέποτε είχε απαγορευθεί ή ήταν σε ισχύ κάποια γενική απαγόρευση των συναθροίσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις περί λήψης μέτρων προστασίας. Διαφορετικά δεν θα χρειάζονταν να εκδοθούν οι παραπάνω επίμαχες αστυνομικές απαγορευτικές διαταγές». Θύμισε τις «περιπτώσεις του Πολυτεχνείου και της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ επικαλείται εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι οποίες αμφισβητούνται όμως ως προς το περιεχόμενο τους».

Ειδικά για το ζήτημα των «ειδικών» που επικαλείται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι για μία ακόμη φορά επιχειρείται να φορτωθούν οι ευθύνες των κυβερνητικών επιλογών στους λοιμωξιολόγους. Σημειώνει ότι διαψευστήκαν οι ισχυρισμοί περί του ότι η απαγόρευση αποτελεί πρόταση επιστημονικής επιτροπής επικαλούμενη δηλώσεις των ίδιων των επιστημόνων.

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί για μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό να δώσει το «πράσινο φώς» για την δημοσιοποίηση των πρακτικών των επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσον για τον ισχυρισμό περί «χαλάρωσης» των μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ την αποκαλεί «κουτοπονηριά». Θεωρεί επιπρόσθετα ότι δημιουργεί και κινδύνους αφού ενθαρρύνει τις συναθροίσεις …99 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους ακομη και για λόγους διασκέδασης, δίνοντας μήνυμα εφησυχασμού.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version