ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αφήσει “σε χλωρό κλαρί” την κυβέρνηση για τις τιμές της ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αφήσει “σε χλωρό κλαρί” την κυβέρνηση για τις τιμές της ενέργειας
Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη τονίζει ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Ελέγχους στην χονδρική τιμή και τα υπερκέρδη των εταιριών - παρόχων ζητούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ένταση της πολιτικής αλλά και την θεσμικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την λήψη μέτρων μείωση του κόστους της ενέργειας, προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιολογεί ως Νο 1 θέμα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό την ακραία ακρίβεια στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η κατεύθυνση στην οποία πρόκειται να εστιάσει την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την χονδρική τιμή του ρεύματος. Εκεί δηλαδή όπου εκτιμά πως καταγράφεται η πηγή των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας. Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον έλεγχο των εταιριών, κάτω από την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα για τα αποτελέσματα των ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν το θέμα της άμεσης ενεργοποίησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όχι μόνον για τις χονδρικές τιμές του ρεύματος και τα υπερκέρδη αλλά και για τον τρόπου που συμπεριφέρονται οι πάροχοι στους καταναλωτές.

Την παρέμβαση της ΡΑΕ ζητούν σε δηλώσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σωκράτης Φάμελλος: Έχουμε την υφηλότερη τιμή στην Ε.Ε

Ενδεικτικά την άμεση ενεργοποίηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ζήτησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ενέργειας τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. Όπως ανέφερε «οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι ακραίες, και η χώρα μας, και σήμερα για μία ακόμη φορά, είναι πρώτη στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μας κάνει πρώτους στην Ευρώπη, τελικά κατάφερε με τις πολιτικές του να μας κάνει πρωταθλητές στην ακρίβεια στο ρεύμα». Τόνιζει ότι «σήμερα έχουμε μία κατάσταση όπου στη χονδρεμπορική αγορά υπερκοστολογείται από λίγους η ηλεκτρική ενέργεια. Το πρώτο που έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση ήταν να ζητήσει έλεγχο για υπερκέρδη και αισχροκέρδεια από τις ανεξάρτητες αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο και δεν έχει γίνει».

Ο Σωρκάτης Φάμελλος επισήμανε πως υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου που πρέπει να ληφθούν. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί ανώτατος συντελεστής κέρδους στην χονδρεμπορική αγορά, όπως εφαρμόζεται και σε άλλα βασικά αγαθά. Θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί η πρόταση των ιβηρικών κρατών για την απεξάρτηση της τιμής ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί υποχρεωτικά, σταθερά, διμερή συμβόλαια, σε ένα ποσοστό 40-50%»

Η κυβερνητική απραξία μεγέθυνε το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, τόνισε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης Eurokinissi

Πάνος Σκουρλέτης: Ληστρικός μηχανισμός το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Τον επανασχεδιασμό του καθορισμού των χονδρικών τιμών ενέργειας ζήτησε σε παρέμβασή του στην δημόσια τηλεόραση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Αποσυναρμολογήστε αυτό τον ληστρικό μηχανισμό που λέγεται χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, χρηματιστήριο ενέργειας» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «το έκαναν οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, ο Μακρόν. Να επανασχεδιαστεί. Το 40% της παραγόμενης ενέργειας, χθες, ήταν από φυσικό αέριο. Οι φθηνότερες τιμές ενέργειας, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά, πληρώθηκαν με βάση την ακριβότερη τιμή»

Παράλληλα ο Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για απραξία με την επίκληση της αναμονής των αποφάσεων της Ε.Ε για ενιαία τιμή του φυσικού αερίου. Όπως σχολίασε «η κυβέρνηση περιμένει να δει τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δράσει. Πότε; Τώρα που έφτασε 25 βαθμούς η θερμοκρασία και δεν έχουμε ανάγκη τη θέρμανση; Άφησε τον κόσμο να παγώσει, να “ματώσει” χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως, κρύφτηκε πίσω από ένα υπαρκτό διεθνές πρόβλημα, το οποίο, όμως, υπερμεγεθύνθηκε λόγω της απραξίας της».

Επιβάλλουν ρήτρα αναπροσαρμογής σε καταναλωτές

«Ας σοβαρευτούν και ας ενεργοποιήσουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να χτυπήσουν την αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους πολίτες και όχι τα καρτέλ των συμφερόντων που οδηγούν την κοινωνία σε αδιέξοδο» επισήμανε σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου. Μάλιστα παράθεσε και συγκεκριμένο παράδειγμα όπου συμβόλαιο σταθερής χρέωσης μεταβλήθηκε μονομερώς από τον πάροχο.

Όπως κατήγγειλε «πολίτης με 24μηνο συμβόλαιο σταθερής χρέωσης ενέργειας στα €0,07311/kwh ή €0,0658/kwh σε εμπρόθεσμη πληρωμή, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, (σε περίπτωση αποχώρησής του μάλιστα από την εταιρεία θα κατέβαλλε αποζημίωση για μη τήρηση συμφωνηθέντων!) είδε στον εκκαθαριστικό λογαριασμό στις 10/11/2021 να αλλάζουν μονομερώς το συμβόλαιο και να του χρεώνουν €0,09218/kwh (αύξηση 26%) και στη συνέχεια στον εκκαθαριστικό λογαριασμό στις 04/03/2022 να του χρεώνουν €0,178/kwh (αύξηση 139%)».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα