ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακή ακρίβεια: Μόνη λύση η μείωση ειδικών φόρων

ΣΥΡΙΖΑ για ενεργειακή ακρίβεια: Μόνη λύση η μείωση ειδικών φόρων
Επιο 8 μήνες τα νοικοκυριά "γονατίζουν" από την ακρίβεια και συνέπειες των επιλογών Μητσοτάκη τόνισε στην Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος. Eurokinissi

Ευάλωτη η χώρα πολύ πρίν τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της πολιτικής Μητσοτάκη, δήλωσε ό αρμόδιος τομεάρχης Σωκράτης Φάμελλος.

Μονόδρομο αποτελούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνουν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, «διαβάζοντας» τις διεθνείς εξελίξεις και ιδίως την απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές. Παράλληλα εκτιμούν ότι στην Ελλάδα θα «διασταυρωθεί» η επικείμενη άνοδος του ενεργειακού κόστους με την πολιτική πολλαπλασιασμού της ακρίβειας που ακολούθησε επί μήνες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το βάρος των ανατιμήσεων θα «πέσει» στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι θεωρούν «λίγες» τις κυβερνητικές πρόνοιες που αφορούν ένα μικρό μέρος των καταναλωτών, αν και θεωρούν αυτονόητο ότι πρωτίστως πρέπει να προστατευθούν τα οικονομικά αδύναμα στρώματα. Θυμίζουν μάλιστα ότι οι δύο πρώτοι μήνες του 2022 έχουν «κλείσει» με την Ελλάδα να κατέχει τα αρνητικά «πρωτεία» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαιτούνται γεναίες αποφάσεις

Το θέμα άλλωστε είχε επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει πως «ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να την κλιμακώσει ακόμη περισσότερο. Άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις. Ήδη βρισκόμαστε σε μια οριακή κατάσταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». Είχε μάλιστα ζητήσει «να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης άμεσα στην τσέπη του καταναλωτή μέσα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η ΡΑΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να δοθούν όπλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια στην πηγή της. Να γίνονται συχνοί έλεγχοι, να επιβάλλονται πρόστιμα και σε ό,τι αφορά την ενέργεια που είναι το μεγάλο βάρος τούτη την ώρα».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη

Στις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή αναφέρθηκε μιλώντας χθες στην Βουλή ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. ‘Όπως επισήμανε «λόγω των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και αδύναμη στον ενεργειακό τομέα, πρακτικά χωρίς όπλα, απέναντι σε μια κρίση που ήδη από χθες κλιμακώνεται ραγδαία. Εδώ και 8 μήνες η αγορά και τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια και τις συνέπειες των επιλογών Μητσοτάκη». Πιο συγκεκριμένα σημείωσε ότι η κυβέρνηση «με την επικοινωνιακή, χωρίς σχέδιο και βίαιη απολιγνιτοποίηση επέλεξε να δεσμεύσει την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, σε ιδιωτικές μονάδες από φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο. Καθώς η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι άνω του 50% και τουλάχιστον το 50% των εισαγωγών προέρχεται από τη Ρωσία, δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού. Η πρόσδεση στο φυσικό αέριο οδήγησε και οδηγεί σε έκρηξη τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που μετακυλίεται σε όλους τους καταναλωτές». Τόνισε επίσης ότι «η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι ολιγοπωλιακή, με αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών, κάτι που καταγγέλλουν εδώ και καιρό και παραγωγικοί φορείς της χώρας».

Η μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα στο επίεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ακρίβεια Eurokinissi

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τα ενεργειακά δίκτυα και τους ενεργειακούς φορείς. Το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, όλο το δίκτυο αερίου παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία που έχει μέτοχο το ιταλικό Δημόσιο, αλλά όχι πλέον το ελληνικό, το 49% του δικτύου διανομής πουλήθηκε, η κυβέρνηση παραχώρησε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Η χώρα δεν έχει ενεργειακά εργαλεία για να μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στη ΔΕΗ και κράτησε τις τιμές ρεύματος σταθερές για 4μιση χρόνια»

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δύο φορές καταθέσει τροπολογία στην Βουλή για την μείωση του Ειδικού Φόρου των Καυσίμων που αποτελεί και την «καρδιά» των προτάσεων του για τον περιορισμό των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Μάλιστα έχει επισημάνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχουν επιλέξει ήδη 18 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης η υιοθέτηση του μέτρου αυτού σημαίνει πρακτικά εξοικονόμηση 100 ευρώ το μήνα για ένα αυτοκίνητο Ι.Χ που «καίει» βενζίνη, 2000 ευρώ τον χρόνο για έναν επαγγελματία αγρότη και εξοικονόμηση 300 ευρώ στον 1 τόνο πετρελαίου θέρμανσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα