ΣΥΡΙΖΑ: Η έκκληση Τσίπρα “να καθίσουμε όλοι μαζί” και οι αριθμοί της αποτυχίας του Κ. Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Η έκκληση Τσίπρα “να καθίσουμε όλοι μαζί” και οι αριθμοί της αποτυχίας του Κ. Μητσοτάκη
Σκληρή κριτική με αριθμούς, αλλά και έκκληση ενότητας απέναντι στην πανδημία από τον Αλέξη Τσίπρα Eurokinissi

Με αριθμητικά στοιχεία τεκμηριώνει την συνεχή επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας του ΕΣΥ και της χώρας, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που πραγματεύεται ανεύθυνα το άνοιγμα δραστηριοτήτων, έναν πρωθυπουργό που ωραιοποιεί την κατάσταση μιλώντας σε ΜΜΕ εκτός Ελλάδας και την πραγματικότητα που θέλει την πανδημία στο pic μετά από 5 μήνες lockdown και ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό το στοιχείο βρίσκεται στην προμετωπίδα του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση για σοβαρότητα. Χαρακτηριστική ήταν και η χθεσινή παρέμβαση στην Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, που άσκησε σκληρή κριτική παράλληλα όμως έκανε και πρόσκληση υπευθυνότητας καλώντας τον Κ.Μητσοτάκη να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε την κυβέρνηση «να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε έστω και τώρα και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, πώς μπορούμε να σώσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και όχι να κατηγορείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για τα λάθη που κάνατε εσείς έναν χρόνο τώρα».

Οι αριθμοί της αποτυχίας

Νωρίτερα όμως ο Αλέξης Τσίπρας τεκμηρίωσε με αριθμούς την εικόνα που έχει στην χώρα η εξέλιξη της πανδημίας.‘Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «όταν οι διασωληνομένοι ήταν διακόσιοι, αποφασίζατε να κλείσετε τα πάντα. Το lockdown διήρκησε πέντε ολόκληρους μήνες. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν αυτό το lockdown αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα, πέντε μήνες μετά, είναι στους εξακόσιους οι διασωληνωμένοι. Αυτή είναι η θετικότητα σε μόλις έξι χιλιάδες διακόσια σαράντα τέσσερα μοριακά τεστ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν τη στιγμή της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης και της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα -στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον- να επιλέγονται να γίνουν μόνο έξι χιλιάδες μοριακά τεστ. Ήταν δώδεκα χιλιάδες τετρακόσια πενήντα εννιά συνολικά μαζί με τα rapid». Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στον δείκτη μετάδοσης του ιού σημειώνοντας πως είναι «12,3%. Είναι ο μεγαλύτερος βαθμός θετικότητας στο μεγαλύτερο ποσοστό από την αρχή της πανδημίας».

Με αριθμούς περιέγραψε όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Όπως είπε στην Αττική «βρίσκονται πάνω από εκατόν τριάντα συμπολίτες μας προχείρως διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες -όχι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- στις λίστες του ΕΚΑΒ. Περιμένουν, δηλαδή, αν και πού θα αδειάσει κάποιο κρεβάτι για να μπορέσουν να νοσηλευτούν εντός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όχι δέκα, είκοσι και τριάντα, αλλά εκατόν τριάντα».

Δημιουργική στατιστική στις ΜΕΘ

Με ανάλογα στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τεκμηρίωσε και τα δεδομένα από την εικόνα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι διαθέσιμες στους ασθενείς. Όπως είπε «μας λέγατε ότι έχετε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ότι έχετε φτάσει 1.200, μετά είπατε 1.300, τώρα δεν ξέρω πόσες λέτε. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως όλο αυτό το χρόνο που η βασική υποχρέωση της Κυβέρνησής σας είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εκτός από το να ευλογείτε τα γένια σας και να πανηγυρίζετε, έχετε κάνει ελάχιστα πράγματα. Διότι μόνο 200 με 250 κλίνες έχετε εντάξει στο σύστημα στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή είναι η αλήθεια και παραπλανείτε με δημιουργική λογιστική αριθμών για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα».

Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «τον Δεκέμβρη του 2015 εμείς παραλάβαμε 438 κλίνες πολυδύναμων ΜΕΘ. Τον Ιούλη του 2019 παραδώσαμε 568, δηλαδή συν 130. Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και το Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία όχι μόνο δεν αυξήσατε ούτε μία κλίνη, αλλά μειώθηκαν κατά 13 οι κλίνες». Μάλιστα αναφέρθηκε και στα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση σημειώνοντας πως υφίστανται επισής «200-250 κλίνες εσείς τις ονομάσατε 600 εντάσσοντας στον αριθμό και κλίνες που υπήρχαν και πριν αναλάβετε εσείς τη διακυβέρνηση, σε στρατιωτικά νοσοκομεία 70 κλίνες, στις ιδιωτικές κλινικές μονάδες εντατικής θεραπείας με 260 κλίνες, αλλά άχρηστες. Γιατί άχρηστες; Διότι δεν υπάρχει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει αυτές τις κλίνες».

Δημόσια παρέμβαση με υπονοούμενα από τον τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό Eurokinissi


Σε …διαφορετική διάσταση Μητσοτάκη – Κικίλιας;

Ενδιαφέρον πάντως είχε και η χθεσινή παρέμβαση του τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού που διαπίστωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος και αίσθηση της κατάστασης.

Όπως σχολίασε «στη «δυσκολότερη καμπή της πανδημίας», όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και την ώρα που ο ίδιος κάνει ύστατη έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς για συστράτευση στη μάχη που δίνει το ΕΣΥ και απειλεί με επίταξη τους γιατρούς, ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αλλού! Προαναγγέλλει στο CNN άνοιγμα της αγοράς, «έξυπνες στρατηγικές» και «πράσινα» πιστοποιητικά εμβολιασμού! Αν αυτό είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση τότε, με την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, οι λέξεις έχουν χάσει τελείως το νόημα τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα