ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης διασταυρώνεται ξανά με την Siemens

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης διασταυρώνεται ξανά με την Siemens
Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη "βλέπει" πίσω από την απόφαση για τον διαγωνισμό των self - test, ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμά ότι την προμήθεια θα αναλάβει η εταιρία SIEMENS Eurokinissi

Μνήμες από το 2008 ανασύρει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αφορμή ο διαγωνισμός για τα self-test που θα προμηθεύσει η γερμανική εταιρία στα φαρμακεία, τον οποίο θεωρεί «φωτογραφικό».

Στην συγκυρία του Covid 19 το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέεται και πάλι με την εταιρία Siemens, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. Με αφορμή τον διαγωνισμό για την προμήθεια self-test ανίχνευσης του ιού που θα προμηθευθεί το ελληνικό δημόσιο από την γερμανική εταιρία, ο ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισε να θυμίσει καταγγελίες που είχαν γίνει το 2008 και σχετίζονταν με τηλεφωνικό κέντρο που είχε στο γραφείο του ως βουλευτής της Ν.Δ, το οποίο φέρονταν ότι ήταν δώρο από την Siemens.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε (αλλά και αργότερα) αρνηθεί αυτή την εκδοχή διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα και δηλώνοντας ότι αγόρασε το τηλεφωνικό κέντρο και δεν ήταν δώρο. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ακόμα και στην πανδημία ως ο πιο πιστός πλασιέ της Siemens. Από τα δωράκια με τα «τηλεφωνικά κέντρα» στα «δωρεάν self test» μία πανδημία δρόμος».

Αφορμή για τις αιχμές προς τον πρωθυπουργό αποτελεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια self-test τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υποψιάζεται ως «φωτογραφικό».

Στηρίζει την εκτίμησή του αυτή στο ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 24 Μαρτίου το βραδύ και διαρκέσει μόλις έως τις 27 Μαρτίου. Δηλαδή ουσιαστικά δύο ημέρες αφού στις ημερομηνίες αυτές περιλήφθηκε και η αργία της 25ης Μαρτίου. Επίσης στο ότι ορίζεται πως η προμήθεια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μόλις μία εβδομάδα μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Eurokinissi

Εξαιτίας αυτών των γεγονότων ο ΣΥΡΙΖΑ υπαινίσσεται ότι υπάρχει σκοπιμότητα ή ακόμη και προ-συνεννόηση. Επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens. Συμπτωματικά, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκρισή τους στη Γερμανία, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπάθησε να περάσει άρον άρον και στη ζούλα τα μεσάνυχτα της παραμονής της Εθνικής Επετείου φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος με διορία 1,5 μέρα για προμήθεια 10 εκατ. τεστ».

Το τρίτο στη σειρά σκάνδαλο

Η έμμεση καταγγελία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει συνέχεια αφού θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό. Πιθανόν και στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο.

Έρχεται μάλιστα να συναθροιστεί με δύο αναφορές σε σκάνδαλα που έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα: Την υπόθεση της σύμβασης με την Cisco που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αλλά και την υπόθεση της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτή που η αξιωματική αντιπολίτευση συνδυάζει με παλιότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνηση για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών και προβλέψεις ότι δεν μπορεί να ασκηθεί εναντίον τους εισαγγελική δίωξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Συνταγογράφηση μοριακών τέστ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει σε μείζον το ζήτημα του διαφωνισμού για τα self – test ενώ παράλληλα διαφωνεί και με την ουσία του μέτρου.

Στον αντίποδα, προκρίνει την συνταγογράφηση των μοριακών ελέγχων. Μια θέση που έχει εδώ και πολλούς μήνες και την οποία αρνείται η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως τα self – test στα φαρμακεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα συμβάλουν στην ανάσχεση της πανδημίας γιατί πρόκειται για ελέγχους μειωμένης αξιοπιστίας σε σχέση με τους μοριακούς. Ταυτόχρονα – σημειώνει -δεν προβλέπεται ένας μηχανισμός συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων ώστε να υπάρχει σαφή επιδημιολογική εικόνα.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την κυβερνητική αυτή αντίδραση στο νέο κύμα που κορυφώνεται ως πρόχειρη. Σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για το πώς θα γίνεται η διανομή τόσο μεγάλου όγκου τεστ και την πλήρη άγνοια των φαρμακοποιών» ενώ θυμίζει «την οδηγία του ECDC που τονίζει πως τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ».

Συμφέροντα κλινικαρχών

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτιμά την πρακτική που ακολουθείται με τα self-test ως πλευρά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης που υπηρετεί την βασική της προτεραιότητα: Να μην θίξει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του τμήματος σημειώνεται ότι η κυβέρνηση «με δημιουργική λογιστική προσπαθεί να αυξήσει τις ΜΕΘ που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν, συνεχίζει να θριαμβολογεί στα μέσα για τις επιτυχίες της στη διαχείριση της πανδημίας, ανακοινώνει μέτρα-πυροτεχνήματα όπως αυτό των self-test στο σπίτι, ακόμα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κλινικαρχών αρνούμενη να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, στέλνοντας εκεί περιστατικά των οποίων η νόσος είναι στα όρια της αποδρομής».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα