Σύσκεψη Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη: Τον Αύγουστο η Αστυνομία θα επιστρέψει ενισχυμένη στους δρόμους

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη: Τον Αύγουστο η Αστυνομία θα επιστρέψει ενισχυμένη στους δρόμους
Αστυνομία στο δρόμο Eurokinissi

Πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της 22ας Ιουλίου “η Αστυνομία θα είναι έτοιμη και πλήρως εξοπλισμένη για να βγει στους δρόμους”. Χαοτική χαρακτήριζαν οι ίδιες πηγές την κατάσταση στο Μεταναστευτικής. Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι άμεσες προτεραιότητες.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο μέτωπο της ασφάλειας είναι να βγει η Αστυνομία στους δρόμους και τις γειτονιές, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δύο εβδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της 22ας Ιουλίου “η Αστυνομία θα είναι έτοιμη και πλήρως εξοπλισμένη για να βγει στους δρόμους”, με έντονη παρουσία δίπλα στον πολίτη και στις γειτονιές όπως τόνιζαν.

Ειδικότερα, “η αστυνομία πίσω στους δρόμους” είναι ένα σύνθημα που ίσως να μην υπάρχει υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης παλαιότερα, που να μην το επικαλέστηκε, αλλά ελάχιστοι ήταν εκείνοι που το κατάφεραν και το έκαναν ορατό τουλάχιστον στα μάτια του πολίτη.

Περιπολίες αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

 

Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδειξε επικεντρωμένη στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόθεσή της να ανασυντάξει και να ενισχύσει άμεσα και αποτελεσματικά τις δυνάμεις της Αστυνομίας που επιφορτίζονται με τις εποχούμενες περιπολίες στους δρόμους των πόλεων και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η νέα στρατηγική ουσιαστικά είναι το πετυχημένο μοντέλο της παλιάς στρατηγικής όπως προκύπτει και από όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο με υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Εγκαταλείπεται όπως όλα δείχνουν το μοντέλο της ενίσχυσης των πεζών περιπολιών που αντικειμενικά άλλωστε ήταν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ενισχύεται εκ νέου το εγκαταλελειμμένο στην τύχη του μοντέλο για σειρά ετών της ισχυρής εποχούμενης αστυνόμευσης ειδικά μέσω της εκ νέου ενδυνάμωσης των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. αλλά και την αναγέννηση των Ομάδων ΔΕΛΤΑ.

Είναι γεγονός ότι από τότε που ιδρύθηκε η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την άφησε, μέχρι τώρα που την συνάντησε ξανά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μειωνόταν διαρκώς σε προσωπικό και μέσα… φτάνοντας σχεδόν στα μισά από εκεί που ξεκίνησε.

Υπάρχει πλήθος μοτοσικλετών που είναι αραγμένες και δεν υπάρχει προσωπικό για να τις λειτουργήσει με μεγάλο βέβαια κόστος συντήρησης για να επανέλθουν σε μάχιμη υπηρεσία. Πλήθος αντρών που υπηρετούσαν παλιότερα στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. βρέθηκαν αποσπασμένοι σε δέκα μεριές και έτσι μία άμεση προτεραιότητα του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να επιστρέψουν όλοι εκεί όπου ανήκαν και αν είναι δυνατό μέχρι τον Αύγουστο να ενισχυθεί γενναία η εποχούμενη αστυνόμευση και οι περιπολίες στους δρόμους.

Αστυνομία Eurokinissi

 

Σταδιακά βέβαια θα γίνουν και αναπληρώσεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος αλλά σε κάθε περίπτωση το δόγμα αντεγληματική πολιτικής περιλαμβάνει πλέον την ουσία της αστυνόμευσης που δεν μπορεί να εννοηθεί στις ημέρες μας χωρίς έντονη εποχούμενη παρουσία και όχι με άσκοπες βόλτες πέριξ Ακροπόλεως και Ερμού…

Αντίστοιχα εικόνα χάους μεταφέρθηκε στον Πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο μεταναστευτικό, εντός του υπουργείου αλλά και εντός των δομών και δίνεται προτεραιότητα στο να μπει μία τάξη στο υπουργείο και άμεσα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχων αιτημάτων στα νησιά για να ανακουφιστούν οι δομές.

Ακολουθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι άμεσες προτεραιότητες όπως αυτές δόθηκαν το πρωί στους υπουργούς κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο:

Στρατηγικές Επιλογές:

Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα

Στόχοι:

  • Διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα
  • Καλύτερος έλεγχος συνόρων και διαχείριση του μεταναστευτικού
  • Αποτελεσματική πολιτική προστασία

Άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες:

  • Μεταφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των αρμοδιοτήτων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που είναι σήμερα διάσπαρτες σε άλλα Υπουργεία.
  • Αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας με:
  • Ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ
  • Ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας
  • Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών οι οποίοι θα τεθούν αμέσως στη διάθεση της ομάδας “Δέλτα” και της ομάδας “Δίας”
  • Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς
  • Αποδέσμευση Σωμάτων Ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο
  • Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς
  • Προμήθεια (εντός ενός έτους) καινούργιων περιπολικών και μοτοσυκλετών της Αστυνομίας.
  • Αυστηρή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και καλύτερος έλεγχος συνόρων με εντατικοποίηση των περιπολιών – χερσαίες και θαλάσσιες – με χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων και ενίσχυση των επιχειρήσεων της FRONTEX. Λειτουργία ενιαίου φορέα επιτήρησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
  • Λειτουργία κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
  • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Αποτελεσματικός σχεδιασμός, υλοποίηση μέτρων πρόληψης και έγκαιρης ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα