Τα είπαν, αλλά δεν ‘τα βρήκαν’ Σκουρλέτης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Τα είπαν, αλλά δεν ‘τα βρήκαν’ Σκουρλέτης και εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Πυρετός διαβουλεύσεων Σκουρλέτη με εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ προκειμένου να δοθεί μια λύση στο επιτατικό ζήτημα της περισυλλογής των απορριμάτων. Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας στο Ραδιόφωνο 24/7

Τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των δήμων, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα παρουσίασε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνάντησή τους το μεσημέρι του Σαββάτου. Πρόθυμοι να εξετάσουν το θέμα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ, αν και όπως εκτιμούν, δια του αντιπροέδρου τους στο Ραδιόφωνο 24/7,  φαίνεται πως η πρόταση δεν καλύπτει τις ανάγκες Δήμων και εργαζομένων. Την ίδια ώρα η κατάσταση επιδεινώνεται ανησυχητικά στους δρόμους της Αττικής, αλλά και τις Θεσσαλονίκης, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν κυριολεκτικά βουνά.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι’ αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ,προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το θέμα των συμβασιούχων στους δήμους,Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 (EUROKINISSI.ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

 

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Γκιτάτος στο Ραδιόφωνο 24/7

“Η πρόταση της κυβέρνησης για το θέμα των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας χρειάζεται επεξεργασία για να δούμε αν καλύπτει όλος τους εργαζόμενους” δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος αμέσως μετά τη συνάντηση του προεδρείου με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. ο. κ. Γκιτάκος εκτίμησε πως με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες των εργαζομένων ούτε οι ανάγκες των δήμων

Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στην καθαριότητα των δήμων ενώ σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται ,προβλέπεται η υπογραφή νέας σύμβασης μέχρι την ανακοίνωση των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

Σφοδρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη.

Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και να βρουν μια ρεαλιστική λύση για τα δεδουλευμένα, υπόσχονται μονιμοποιήσεις με συγκαλυμμένο τρόπο.

Η ανικανότητα, ο πανικός και η αγάπη τους για την καρέκλα δεν τους αφήνει να βάλουν μυαλό.

Ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πως, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου;

Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων.

Εξάλλου, ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 – 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι.

Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς.

Συνεπώς, ας μην κοροϊδεύουν άλλο και τους συμβασιούχους και το σύνολο της κοινής γνώμης.

Κατάντησε μονότονο, κουραστικό και εξοργιστικό.

Η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι Δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες.

Οι μοναδικές αιτίες είναι η ανικανότητα, τα ψέματα και οι ιδεοληψίες της».

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

– Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες και έχουν πάρει παρατάσεις.

– Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ

– Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.

– Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

– Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.

– Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.

– Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

– Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι – συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Μετά του εκρποσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης συναντάται με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα