Τα ερωτήματα στην υπόθεση Λιγνάδη που δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα ερωτήματα στην υπόθεση Λιγνάδη που δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σε δύσκολη θέση χθές στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Πώς αποτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή και την επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποπέμπει την Λίνα Μενδωνη

Μετά από μια συζήτηση στην Βουλή που διήρκεσε πάνω από 5 ώρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε 3 φορές παρέμειναν αναπάντητα ουσιώδη ερωτήματα για την υπόθεση Λιγνάδη. Δίχως ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει καμία από τις ευθύνες που του αναλογεί. Σε αυτά τα στοιχεία εστιάζεται η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την χθεσινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών χθες στην Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως ο πρωθυπουργός αν και δέχθηκε βολές και συγκεκριμένες ερωτήσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέφυγε να απαντήσει. Επέλεξε να …αλλάξει θέμα μιλώντας για την «ποιότητα του πολιτικού λόγου».

Στο μόνο που έμεινε σταθερός ήταν η προσήλωση στου στην στήριξη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Παρότι η αποπομπή της γίνεται αντιληπτή ως αυτονόητη όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και από αρκετά κυβερνητικά στελέχη που έχουν τοποθετηθεί δημόσια.

Φώτο από παλιότερη συνεδρίαση της Βουλής όπου εικονίζεται η Λίνα Μενδώνη. Το ότι έλειπε απο την χθεσινή συνεδρίαση παρότι στο επίκεντρο βρίκσονταν ένα θέμα του υπουργείου της προκάλεσε σχόλια Eurokinissi

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Είκασε ότι ο πιο πιθανός λόγος που ο Κ.Μητσοτάκης επιμένει να κρατά την υπουργό Πολιτισμού είναι «επειδή αν φύγει από τη θέση της θα βγει και θα πει δημόσια ότι «εγώ τον άνθρωπο δεν τον ήξερα» (σ.σ τον Δ.Λιγνάδη) , όπως το έδωσε με διαρροές, «τον έμαθα τρεις μέρες πριν τον διορίσω και κάποιοι άλλοι με έβαλαν να τον τοποθετήσω σε αυτή τη θέση».

Συνολικά, απευθυνόμενος στον πρωθυουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «βρίσκεστε σε μια τόσο δύσκολη θέση που πρέπει να ανεβείτε σε αυτό το βήμα και να επαινέσετε τον εαυτό σας αντί, έστω στη δεύτερη ευκαιρία που είχατε, να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και να αναλάβετε μια στοιχειώδη πολιτική ευθύνη. Δεν το πράξατε».

"Ειχατε μία ευκαιρία να κάνετε αυτοκριτική" είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του Eurokinissi

Σταχυολογώντας τα ερωτήματα στα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις από τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δώσει εξηγήσεις στα εξής:

  • Σε ποιόν ανήκει η ευθύνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη ως κατάλληλο για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μια επιλογή μάλιστα που φέρεται να έγινε πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.
  • Πώς εξηγούνται οι αλληλαναιρούμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως για παράδειγμα του Γ.Γεραπετρίτη που δήλωσε ότι η Λ.Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη και του Χρ.Ταραντίλη που υποστήριξε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
  • Πως γίνεται η καταγγελία που έγινε στις 6 Φλεβάρη εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη να κινητοποιήσει την κυβέρνηση ώστε να ζητήσει (όπως υποστηρίζει) την παραίτησή του, αλλά όχι και να προσφύγει στην δικαιοσύνη.
  • Αν η καταφυγή στην δικαιοσύνη 13 ημέρες αργότερα σχετίζεται με το γεγονός πως υπήρξε μήνυση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη για αδίκημα το οποίο δεν είχε παραγραφεί.

Μετά από αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην Βουλή, επιβεβαίωσε την κριτική που έως τώρα ασκεί για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Στην ίδια άλλωστε κατηγορία φαίνεται να τοποθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση την εμμονή του πρωθυπουργού να στηρίξει άνευ όρων την παραμονή της Λίνας Μενδώνη στην κυβέρνηση υποχρεώνοντας σε σιωπή το σύνολο των βουλευτών και των υπουργών του.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά και στην κριτική που δέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τριτολογία του. Σύμφωνα με αυτήν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την ρύθμιση πιο αυστηρές ποινές για το αδίκημα του βιασμού που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί φθηνό κόλπο τον ισχυρισμό αυτό του πρωθυπουργού. Γιατί στην ίδια τροπολογία είχαν ενσωματωθεί και οι διατάξεις που αμνήστευαν τραπεζικά στελέχη τα οποία είχαν υπογράψει για δάνεια που δόθηκαν την περίοδο του μνημονίου δίχως εγγυήσεις. Ορίζονταν μάλιστα ότι έγκληση εναντίον τους δεν μπορεί να γίνει από τρίτους αλλά μόνον από τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στην ίδια τροπολογία ορίζονταν ότι αποδεσμεύεται η περιουσία ατόμων που ελέγχονται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Θυμίζουμε ότι τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για τα «εγκλήματα του λευκού κολλάρου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα