Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα Τσίπρα για να κρατήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης

Φωτό αρχείου: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Φωτό αρχείου: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ στη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά και τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου μετανάστευσης.

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν ληφθεί η απόφαση για την ηγεσία της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο. 

Κατάληξαν εντέλει στην αποδοχή ενός συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης που θα "έφερναν" τον Βέμπερ στον προεδρικό θώκο της Επιτροπής και τον Γενς Βάιτμαν σε θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, όπου θα βρεθεί τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28. 

Συγκεκριμένα ζήτησε:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές. 

Ο πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. 

Των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό, Τσίπρας, Κυβέρνηση, Κομισιόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευρωκοινοβούλιο: Πλειοψηφία οι νεοεισερχόμενοι, περισσότερες οι γυναίκες

Κριστίν Λαγκάρντ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ στην ΕΚΤ: Εποπτεία τραπεζών με know - how ΔΝΤ

Die Welt: "Η τριπλή ταπείνωση της Μέρκελ"

Ντέιβιντ Λίπτον: Ο αντικαταστάτης της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ

SHARE: