Τα μάζεψε η κυβέρνηση για ελεύθερους επαγγελματίες και μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 4'
Τα μάζεψε η κυβέρνηση για ελεύθερους επαγγελματίες και μεταναστευτικό

Μπροστά στις αντιδράσεις της βάσης της ΝΔ, η κυβέρνηση αδειάζει Θεοχάρη και διαψεύδει ότι το νομοσχέδιο για τους εργάτες γης συνιστά νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών

Την ώρα που στην επικαιρότητα κυριαρχεί η…. Κασσελακιάδα, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία έχουν τα δικά τους προβλήματα.

Όχι μόνο έχει πληγεί το αίσθημα ασφάλειας της γαλάζιας βάσης μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Αλλά το Μαξίμου αναγκάστηκε να αδειάσει τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για τους μετανάστες εργάτες γης.

Ο κ. Θεοχάρης, που σημειωτέον είναι αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα, έφερε ειδικότερα την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αποκαλύπτοντας σχέδιο αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς το οικονομικό επιτελείο αναζητεί απεγνωσμένα έσοδα από παντού.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η ΝΔ είχε πάρει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου 45,6%, στους ελεύθερους επαγγελματίες/απασχολούμενους (το Μάιο είχε λάβει το 51,9% των ψήφων των ελεύθερων επαγγελματιών), ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά της σε σχέση με το 43,9% που είχε συγκεντρώσει το 2019.

Πρόκειται όμως για ένα ακροατήριο που ψηφίζει κυρίως με γνώμονα την τσέπη του και το οποίο από το 2019 είχε στηρίξει τη ΝΔ ως αντίδραση στη φορολόγηση και με την υπόσχεση μείωσης φόρων.

Ως εκ τούτου σήμανε συναγερμός στη γαλάζια ΚΟ όταν ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης”.

Ο υφυπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος και υποστήριξε ότι: “Ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει”.

Άδειασμα στο Θεοχάρη από Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ

Τα σπασμένα βγήκε καταρχήν να μαζέψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαψεύδοντας (ΣΚΑΪ) ότι υπάρουν σκέψεις για επιβολή νέων φόρων στις ατομικές επιχειρήσεις.

“Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία, μόνο μειώνουν και καταργούν φόρους με βάση το πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλλεται πριν τις εκλογές”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

“Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές”, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά υπογράμμισε: “Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα.”

Ο κ. Μαρινάκης πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης Θεοχάρη και προανήγγειλε ότι ο υφυπουργός θα προέβαινε σε διευκρινιστικές δηλώσεις.

Πράγματι ο κ. Θεοχάρης τα μάζεψε. “Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες”, δήλωσε στον Real FM.

“Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει -και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε- μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια βγήκε και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στον Alpha, για να καθησυχάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες πως: “Δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των συντελεστών.”

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα φέρει στο νέο φορολογικό νόμο μέχρι το τέλος του έτους ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τη χρήση της τεχνολογίας για διασταυρώσεις και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Όπισθεν ολοταχώς και για τους μετανάστες εργάτες γης

Αντιδράσεις όμως στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ προκάλεσαν και οι προαναγγελίες πως το υπουργείο Μετανάστευσης θα φέρει νομοσχέδιο για νομιμοποίηση μεταναστών που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, με στόχο και την αναζήτηση εργατικών χεριών και σε κλάδους όπως οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Σχετικές δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον αγροτικό τομέα.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις δηλώσει ότι ναι μεν πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί για μετανάστες που θα απασχοληθούν κυρίως εποχιακά σε αγροτικές εργασίες και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Όταν η ΝΔ όμως έχει αναγάγει το φράχτη του Έβρου σε κορωνίδα της πολιτικής της και έχει υιοθετήσει μία ξενοφοβική ατζέντα, δεν μπορεί να πείσει εύκολα το ίδιο το κοινό της πως πρέπει να νομιμοποιήσει μετανάστες.

Ως εκ τούτου ο κ. Μαρινάκης έσπευσε να δηλώσει ότι “Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ελληνοποιήσεων”. Σημείωσε όμως ότι: “Υπάρχει μία πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών”. Γεγονός που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στο συρτάρι, αλλά θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που να μη χτυπά σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα