Τα μηνύματα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από την Βουλή

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Αλέξης Τσίπρας από την Βουλή
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ // Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Σαφή διλήμματα στην αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ

Με την συζήτηση στο Brussels Group να έχει προχωρήσει σημαντικά στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το Σώμα, αλλά και να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων και των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης.

Εκτός από το τρέχων νομοθετικό έργο και ειδικότερα τις φυλακές τύπου Γ΄  το θέμα των μεταρρυθμίσεων μπήκε στο τραπέζι της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που διήρκησε σχεδόν έξι ώρες με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να προσβλέπουν στη συνεδρίαση του Euroworking Group την Τετάρτη προκειμένου να μπορέσει να γίνει το επόμενο βήμα.

Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ομόφωνα προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει μια «αμοιβαία και επωφελής λύση».

Κυβερνητικές πηγές για άλλη μια φορά χθες δεν επιβεβαίωναν τη φημολογία που υπάρχει για αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την πεποίθηση πως η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα στοχεύσει στο να θέσει καίρια διλήμματα προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ή αλλιώς να βάλει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του χθες και του σήμερα συγκρίνοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης με την τωρινή.

“Κάναμε καλά ή όχι, που φέραμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;” τόνιζε με νόημα υπουργός της κυβέρνησης δίνοντας έτσι το κλίμα, αλλά και το πλαίσιο των ερωτημάτων που θα απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός.

Η ίδια πηγή προσέθετε πως δεν αποκλείεται η αντιπολίτευση να ερωτηθεί αν συμφωνεί με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να θέσει στη συνάντηση του με τη Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου.

“Εάν καλώς νομοθετούμε, εάν καλώς πολιτευόμαστε”, ήταν οι άλλες χαρακτηριστικές ρητορικές ερωτήσεις που διατύπωνε η ίδια πηγή που θα έχουν ως στόχο, μεταξύ άλλων, να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι προφανώς, πάντως πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προλάβει και οποιασδήποτε ενστάσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στο εσωκομματικό πεδίο στο «όνομα της ελλιπούς ενημέρωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μια προσπάθεια του να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Όπως διευκρίνισε «τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα».

Η διαπραγματευτική τακτική υπερψηφίστηκε, όμως σύμφωνα με πληροφορίες η μειοψηφία για άλλη μια φορά εξέφρασε, έστω και σε χαμηλούς τόνους, την ανησυχία της για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων ζητώντας κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις. Ζητούμενο για τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας εξακολουθεί να είναι η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως της πορείας της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα