Τα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο Τσίπρας στο Μητσοτάκη

Τα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο Τσίπρας στο Μητσοτάκη
Meeting between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the president of New Democracy party, Kyriakos Mitsotakis, in Athens, on Jan. 19, 2016 / , , 19 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Ασφαλιστικό, διαπραγμάτευση, νομοσχέδιο για δημόσια διοίκηση και ΕΣΡ, έβαλε επί τάπητος ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που καλούν τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στους δανειστές. Στόχος η άσκηση πίεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση

Ασφαλιστικό, διαπραγμάτευση, νομοσχέδιο για δημόσια διοίκηση και ΕΣΡ, ήταν τα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρώτη συνάντηση τους μετά την αλλαγή ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ασκηθεί πίεση στη ΝΔ προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση της στα τέσσερα αυτά ζητήματα και να αλλάξει η ατζέντα, στην οποία νωρίτερα σήμερα κυριαρχούσε η αντιπαράθεση για τους μετακλητούς υπαλλήλους.

“Ζηταμε η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της, ειδικά απέναντι στους δανειστές και όσον αφορά στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρουν πολιτικά σε αυτό, είναι μία γραμμή που που και οι ιδιοι θα καταλάβουν καποια στιγμή ότι δεν βοηθάει”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Υποστήριζαν επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές για τους διορισμούς και η συζήτηση να στραφεί πλέον στα σοβαρά θέματα, δηλαδή τα τέσσερα ζητήματα που έθεσε ο κ.Τσίπρας.

Ειδικότερα όσον αφορά στο ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση περιμένει να καταλήξει στη θέση της η ΝΔ. “Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμη εάν υπάρχει θέση της ΝΔ ή εάν η ΝΔ έχει μία θέση που δε θέλει να την πει ακόμη”, σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Υποστήριζαν επίσης ότι εννέα ημέρες μετά την εκλογή του κ.Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στη δημόσια ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη από μικροπολιτική συζήτηση. “Δεν έχει ανοίξει κανένα σοβαρό θέμα που να απασχολεί τον κόσμο. Κάνουν μικροπολιτικές στη ΝΔ”, έλεγαν ειδικότερα.

Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση αυτή τη στιγμή. Σημείωναν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και σαφείς τοποθετήσεις από τους θεσμούς, αναφερόμενες στη στάση τους και τις χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου ότι δε γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές. Και προσέθεταν χαρακτηριστικά: “Περιμένουμε και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν”, υποστηρίζοντας ότι η μέχρι τώρα στάση της ΝΔ δεν έχει δείξει ότι θέλει να βοηθήσει την κοινωνία.

Τρίτον, σχετικά με το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατελέσει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας: “Θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο του Βερναρδάκη, το οποίο κατά την άποψη μας είναι μία μεταρρύθμιση που απέφυγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός”.

Τέλος όσον αφορά στο ΕΣΡ, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν “πολύ ευγενική” τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, που νωρίτερα κάλεσε τη ΝΔ “να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής”.

“Η κ.Γεροβασίλη δεν κατήγγειλε κανέναν, αυτό που είπε είναι ότι κρινόμαστε το βράδυ όλοι από τη θέση μας στο ζήτημα αυτό”, σημείωναν.

“Επειδη ακούμε διάφορα απο το πρωι δεν ξερουμε τι θα γινει, αλλα τους δίνουμε το χρονο που χρειαζεται και να ερθουν στην διασκεψη των προέδρων και να τοποθετηθούν. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε συναινετικά το ΕΣΡ για να προχωρήσουμε στη ρύθμιση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και περιμένουμε τις ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης” προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Από την πλευρά του το Μαξίμου πάντως δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του κ.Μητσοτάκη να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου. “Δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο” έλεγαν κυβερνητικές πηγές, δηλώνοντας πάντως ότι δεν γνώριζαν εάν τέθηκε στη συνάντηση αυτό το ζήτημα έστω σε γενική κατεύθυνση, παρόλο που ο πρόεδρος της ΝΔ το ανέφερε στο σύντομο διάλογο με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες. (Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα