Τα τρία μηνύματα στήριξης από τον Λευκό Οίκο

Τα τρία μηνύματα στήριξης από τον Λευκό Οίκο
Joint statements of President of the United States Donald Trump and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras following their meeting at the White House, Washington, USA on October 17, 2017. / , , , , 17 2017. Sooc

Πώς αποκωδικοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα-Ντόναλντ Τραμπ και ποια σημάδια αισιοδοξίας εξέπεμψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο σεβασμός στην Ελλάδα «και την πετυχημένη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας», η «αναγνώριση της κρίσιμης γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της χώρας», αλλά και η «έμπρακτη στήριξη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» είναι τα τρία βασικά μηνύματα που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τη χθεσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ, αλλά και όσα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη παρακολούθησαν χθες τις εξελίξεις από την Αθήνα άκουσαν από τον πρόεδρο Τραμπ όσα περίμεναν και προσδοκούσαν: ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε πολλάκις στην προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, στήριξε στο κρίσιμο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητώντας «αξιόπιστα μέτρα ανακούφισης» και, πίσω από τις κάμερες και τις πόρτες του Λευκού Οίκου όλα δείχνουν πως όσα ελέχθησαν και συμφωνήθηκαν ήταν περισσότερα απ’ όσα ανακοινώθηκαν μόλις άνοιξαν μικρόφωνα και κάμερες.

Οικονομική σύσφιξη

Πέραν, λοιπόν, των τριών βασικών μηνυμάτων και όσων ελέχθησαν δημοσίως, Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν οι δύο χώρες να έχουν μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας για όλα τα κρίσιμα θέματα, με την Ουάσινγκτον να αναγνωρίζει de facto τον κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή.

Ενδεικτικό της σύσφιγξης των σχέσεων των δύο χωρών είναι η συμφωνία που συνομολογήθηκε στον Λευκό Οίκο να συσταθεί μία ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, «προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και καινοτομίας», όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πληροφορίες επέμεναν πως «στο πλαίσιο αυτό το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει επιχειρηματική αποστολή από τις ΗΠΑ για εμπόριο και μεταποίηση».

Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης αποκάλυψαν πως ο Αλέξης Τσίπρας, στον Λευκό Οίκο «αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», με έμφαση στην «αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που πέρυσι έφτασαν σε ιστορικό δεκαετίας, εικόνα που βελτιώνεται περαιτέρω το 2017», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Επίσης, κατά τους ίδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στη μετάβαση στην ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2% φέτος». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε αυτό το απτέλεσμα ως «άκρως σημαντικό», υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ ότι «η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της την καταστροφική πενταετία 2010-2014».

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», αλλά και στον στόχο της κυβέρνησης να είναι «διαρκής και απρόσκοπτη» η σχέση της Ελλάδας με τις αγορές. Άλλωστε, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά και οι ΗΠΑ».

Ταύτιση για το χρέος

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο αναφέρθηκε στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι επαναβεβαιώθηκε η «σταθερή ταύτιση απόψεων με την αμερικανική πλευρά σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης» του χρέους. «Επιπλέον ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία που υπάρχει με τις ΗΠΑ στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια κρίσιμη περιοχή με πολλές προκλήσεις, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και θα συνεχίσει να είναι ακόμα ισχυρότερος πόλος στο βαθμό που γίνονται σεβαστές οι θέσεις και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», πρόσθεταν κυβερνητικές πηγές για την παρουσία Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, αναφέροντας μάλιστα ότι ο πρωθπουργός «ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, η οποία ενισχύει δεσμούς με μια σειρά από χώρες, αναβαθμίζοντας σημαντικά την Ελλάδα στο ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ομαλότητα και την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ πως «η αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι διαρκής επιδίωξη της ελληνικής πλευράς», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων και της ενίσχυσης της σταθερότητας στην περιοχή».

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα