Τασούλας: Κάλυψη στον αποκλεισμό των υπουργών από την Εξεταστική για την “Λίστα Πέτσα”

Τασούλας: Κάλυψη στον αποκλεισμό των υπουργών από την Εξεταστική για την “Λίστα Πέτσα”
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας eurokinissi

Έντονες διαμαρτυρίες από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25 στην Διάσκεψη των Προέδρων. "Φοβάστε" είπε η Όλγα Γεροβασίλη, για "εξεταστική μαϊμού" μίλησε ο Θανάσης Παφίλης.

Θεσμική κάλυψη παρείχε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, στην πρακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα» αποκλείοντας τα πολιτικά πρόσωπα από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Ακόμη και τον ίδιο τον Στέλιο Πέτσα. Το θέμα τέθηκε με επίταση σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25 στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με αποτέλεσμα η Ν.Δ να βρεθεί για πολλοστή φορά πολιτικά απομονωμένη σε αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλής  βρέθηκε απέναντι σε έντονες διαμαρτυρίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως για την απόφαση να μην εξεταστούν ως μάρτυρες οι υπουργοί με πολιτική ευθύνη των οποίων διαμοιράστηκαν 42 εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την καμπάνια της πανδημίας. Διαμαρτυρίες υπήρξαν όμως και για την στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην συγκρότηση του προεδρείου από όπου αποκλείστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Τασούλας φέρεται να εκτίμησε ότι οι λειτουργίες της επιτροπής έγιναν με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό αλλά και το Σύνταγμα. Θυμίζουμε ότι η εξεταστική συγκροτήθηκε με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 που προβλέπει ότι και η αντιπολίτευση μπορεί να προτείνει και να συγκροτούνται τέτοιες επιτροπές με προϋπόθεση να λάβουν 120 τουλάχιστον θετικές ψήφους.

Η τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να αντέτεινε πως «η δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε η φοβάστε» επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά αφαιρείται η δυνατότητα από την εξεταστική να ασκήσει πολιτικό έλεγχο. Σε ανάλογο κλίμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Μάλιστα ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε σκωπτικά πως «θέλετε μια εξεταστική» και μία «εξεταστική light».

Η πίεση που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση φαίνεται ότι δημιούργησε ένα είδος σύγχυσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα βουλευτής της Ν.Δ που μετείχε στην διάσκεψη φέρεται να δήλωσε πως «οι υπουργοί δεν είναι ύποπτοι» ώστε να τους καλέσουμε στην Εξεταστική. Επιχείρημα που απαντήθηκε από την αντιπολίτευση με την υπόμνηση ότι ύποπτοι καλούνται στις προανακριτικές και όχι στις εξεταστικές επιτροπές. Επίσης άλλες πληροφορίες θέλουν τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου να προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση λέγοντας ότι ο κατάλογος των μαρτύρων είναι ανοιχτός όπως και η πιθανότητα να κληθούν και πολιτικά πρόσωπα εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο από τα στοιχεία που θα προσκομιστούν. Πάντως σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας στην οποία επισημαίνονταν πως η απόφαση για αποκλεισμό των υπουργών λήφθηκε προκειμένου «να προστατεύσει τη διαδικασία από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές προθέσεις που τελικά βλάπτουν την αναζήτηση της αλήθειας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα