Τασούλας: Πηγή έμπνευσης και γνώσης οι κοινοβουλευτικές βιβλιοθήκες

Η βιβλιοθήκη της Βουλής.
Η βιβλιοθήκη της Βουλής. EUROKINISSI

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ιστορική της βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς διαθέτει πολύ σημαντικές συλλογές.

Στην αξία του διαλόγου μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων έρευνας, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης του πλούτου τους στην ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων και την επιστημονική έρευνα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών.

Το Συνέδριο διοργανώνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων, που θα λάβει χώρα στις 24-30 Αυγούστου 2019, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή 3.500 συνέδρων από 135 χώρες.

ADVERTISING

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι αναγκαίος και ο διάλογος μεταξύ των κοινοβουλευτικών βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων έρευνας αλλά και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η μεταξύ τους διασύνδεση, ώστε να διευρύνεται η προσβασιμότητα στην πληροφορία, να διευκολύνεται η συμβολή στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική έρευνα, και να υπηρετείται η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

«Εκπροσωπείτε τα κοινοβούλια των χωρών εκείνων που κυβερνώνται σύμφωνα με τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τις αρχές της Δημοκρατίας. Πριν από 2,5 χιλιετίες εδώ, σε αυτήν την πόλη, οι αρχές, οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας εξήχθησαν από έναν διάσημο λόγο, τον οποίο θα βρείτε σε όλες τις βιβλιοθήκες του κόσμου, τον λόγο του Περικλή, ο οποίος εξήρε τα επιχειρήματα υπέρ της δημοκρατίας λέγοντας πως η πόλη της Αθήνας πριν από 2,5 χιλιετίες, πάνω απ' όλα και πέρα απ' όλα, ήταν η Ελλάδος παίδευσις», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου αφού όπως είπε «τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι πράγματι καινοτόμα, επικαιροποιημένα και σύγχρονα. “Αλλαγή”, “Διάλογος” και “Κατευθυντήριες Γραμμές” είναι λέξεις κλειδιά που αποκαλύπτουν τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε».

Ιδίως για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «είναι μια ιστορική βιβλιοθήκη από κάθε άποψη: Ιδρυθείσα το 1844, διαθέτει σημαντικές συλλογές τόσο από πλευράς αριθμών όσο και από πλευράς σπουδαιότητας. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μια όαση για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους κοινοβουλευτικούς γενικότερα και βεβαίως είναι ανοικτή για το κοινό: Εκεί μπορούν να βρουν φιλόξενο χώρο για ανάγνωση και διαλογισμό ανά πάσα στιγμή, να βρουν έμπνευση και να γνωρίσουν νέες ιδέες, να εντοπίσουν πληροφόρηση κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος και σχετικές πηγές, να βρουν υλικό για την έρευνά τους, απαντήσεις στα ερωτήματά τους».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην πληροφόρηση στην ψηφιακή εποχή σημειώνοντας ότι «αφενός υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα πρέπει να οργανωθούν σε δεδομένα και μεταδεδομένα, αφ' ετέρου  παρατηρούνται έντονα φαινόμενα παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων και για το λόγο αυτό κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται και να διασταυρώνεται, προτού διοχετευθεί στο κοινό».

«Διανύουμε την περίοδο της παραπληροφόρησης. Και εμείς, εσείς, πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την εγκυρότητα της πληροφορίας. Και ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι τόσο μεγάλος που κάποιος σωστά είπε πως είναι τόση η παραπληροφόρηση στον κόσμο, που κινδυνεύουμε να θυμόμαστε πράγματα τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή

24Media Network