Οι θέσεις των κομμάτων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι θέσεις των κομμάτων για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών Eurokinissi

Ξεκίνησε η επί της ουσίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα κόμματα και τους εισηγητές τους να ανταλλάσουν επιχειρήματα, αλλά και κατηγορίες.

Ξεκίνησε η επί της ουσίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τα κόμματα και τους εισηγητές τους να ανταλλάσουν επιχειρήματα, αλλά και κατηγορίες για την Συμφωνία και το κατά πόσο είναι εθνικά επωφελής για την χώρα μας.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν μπορείτε να πολεμήσετε τον εθνικισμό, εμείς μπορούμε

«Το δικό μας συναίσθημα είναι ότι η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου σημειώνοντας ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπεται ότι μόνο η Ελληνική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» «νέτα-σκέτα». Η Σ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι στην ΝΔ υπάρχουν δύο γραμμές, καθώς διαφορετικά τοποθετείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος και διαφορετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τον οποίο σχολίασε ότι «πέρασε την Εθνική γραμμή, πέρασε στον αναθεωρητισμό της Συνθήκης του Βουκουρεστίου».

Η Σ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι το πρόβλημα λύθηκε γιατί στην Βόρεια Μακεδονία εκλέχθηκε μία σοσιαλιστική κυβέρνηση που «πολέμησε εναντίον των εθνικιστικών δυνάμεων», ενώ και στην Ελλάδα εκλέχθηκε μία Αριστερή κυβέρνηση που έχει «αδιαπραγμάτευτο μέτωπο κατά του εθνικισμού». Μάλιστα, η Σ. Αναγνωστοπούλου απευθύνθηκε προς τα έδρανα της ΝΔ παρατηρώντας ότι «λυπάμαι πολύ, αλλά δεν μπορείτε να πολεμήσετε τον εθνικισμό, εμείς μπορούμε».

Γ. Κουμουτσάκος: Εσείς που συνθηκολογήσατε δεν μπορείτε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών «επιζήμια» και «θερμοκήπιο αλυτρωτισμού» παρατηρώντας ότι «εσείς λέτε ένα επιζήμιο «Ναι» κι εμείς ένα βροντερό «Όχι». Ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί «δεν ενέδωσαν στις ανιστόρητες Σκοπιανές απαιτήσεις», αλλά και στις πιέσεις άλλων που «ζητούν άρον-άρον λύση». «Εσείς που συνθηκολογήσατε δεν μπορείτε να κατηγορείτε εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιήσατε ένα εθνικό θέμα για να διαλύσετε και να διχάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους» επικαλούμενος και δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «δεν θελήσατε την εθνική ενότητα, κρατήσατε εσκεμμένα στο σκοτάδι την αντιπολίτευση, λοιδορήσατε την έκφραση του λαϊκού αισθήματος αντί να την αξιοποιήσετε στις διαπραγματεύσεις». Παράλληλα, χαρακτήρισε «τεχνικού χαρακτήρα» την Διάσκεψη του ΟΗΕ του 1977 για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας.

Κ. Σκανδαλίδης: Δεν θα υπάρξουμε αναλώσιμοι

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης καταλόγισε στην κυβέρνηση υποχώρηση στα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας, παρά το γεγονός ότι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις «δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες οι συνθήκες». Ο Κ. Σκανδαλίσης τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ως αποτέλεσμα ένα «αβέβαιο παρόν» κι ένα «ναρκοθετημένο μέλλον» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να την αξιοποιήσει πολιτικά. Ο Κ. Σκανδαλίδης προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξουμε αναλώσιμοι».

Γ. Γκιόκας: Κανένας σας δεν αμφισβητεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «κανένας σας δεν αμφισβητεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ» καρπός των οποίων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι με την Συμφωνία παραμένουν τα «σπέρματα του αλυτρωτισμού» κι αναρωτήθηκε γιατί δεν επιλέγεται για ιθαγένεια και γλώσσα η αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία» με την οποία το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα. Ο Γ. Γκιόκας θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Συνασπισμός «το 1992 λέγατε κι εσείς ότι η Μακεδονία είναι μία και μόνο Ελληνική μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Ο Αριστείδης Φωκάς εκ μέρους των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών «μαύρη σελίδα» στην Ιστορία της πατρίδας μας και την «μεγαλύτερη εθνική ήττα μετά την απώλεια της μισής Κύπρου». Ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει «δεχτήκαμε πιέσεις από ξένες δυνάμεις; Μας απείλησαν; Τί ζητάνε από εμάς;» «Αυτή η κυβέρνηση τολμάει, έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας» τόνισε από την μεριά του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα