Τι απαντά η κυβέρνηση στους 30άρηδες και 40άρηδες για τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Τι απαντά η κυβέρνηση στους 30άρηδες και 40άρηδες για τον εμβολιασμό με AstraZeneca
Η Αριστοτελία Πελώνη Eurokinissi

Όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή, το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο, τονίζει η κυβέρνηση, καθώς η προτεραιοποίηση υποχρεωτικά με AstraZeneca προκαλεί και αντιδράσεις.

Το γεγονός ότι οι ηλικίες 30-39 και 40-44 ετών εμβολιάζονται υποχρεωτικά με AstraZeneca, εφόσον θέλουν να κάνουν άμεσα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, προκαλεί και αντιδράσεις.

Και αυτό καθώς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Αγγλίας το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν χορηγείται στους κάτω των 50 ετών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σύσταση προς τις εγκύους -που συνήθως ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 30 με 44- να προτιμούν mRNA εμβόλια όπως της Pfizer και της Moderna. Ο δε πόλεμος της ΕΕ με την εταιρεία έχει προκαλέσει ανασφάλεια στους πολίτες.

Η κυβέρνηση δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη απαντά στις ανησυχίες αυτές επικαλούμενη ως προς το επιστημονικό σκέλος τις ανακοινώσεις της Επιτροπής, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και για το συγκεκριμένο εμβόλιο τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων”, δήλωσε η κ. Πελώνη. Ενώ όσον αφορά στην ανησυχία των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παρέπεμψε στην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επισήμανε ότι η στάση αναμονής για τον εμβολιασμό εγκύων έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία και δεδομένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο” επανέλαβε η κ. Πελώνη.

Ήδη πάντωςέχουν κλειστεί σήμερα τα πρώτα 60.000 ραντεβούαπό πολίτες 30-39 ετών.

Πως εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία»

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί και ειδικότερα όπως ανέφερε η κ. Πελώνη 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3%, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

–Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα .

–Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

–Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

–Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

–Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα