Εμβόλιο Κορονοϊού: Συνεχόμενες οι αστοχίες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Εμβόλιο Κορονοϊού: Συνεχόμενες οι αστοχίες με το εμβόλιο της AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca Shutterstock

Ξεκινά από σήμερα το κλείσιμο ραντεβού για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εν μέσω φιλολογίας για την ασφάλεια της ωφέλειας του. Η μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Ο πόλεμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την AstraZeneca όσον αφορά στην εξασφάλιση της πολύτιμης ανοσίας έναντι του κορονοϊού μέσω της προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων εμβολίων, έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους πολίτες που καλούνται να εμβολιαστούν. Αν και η επιστημονική κοινότητα τονίζει την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, διαπιστώνεται άρνηση από πολλούς στο να εμβολιαστούν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και ζήτημα για τις γυναίκες που είναι έγκυοι και για τις οποίες, τα δεδομένα που υπάρχουν, δείχνουν ότι είναι προτιμότερα τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Η Κυβέρνηση “άκομψα” ανακοίνωσε τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39 πριν μερικές ημέρες, με το εμβόλιο της AstraZeneca επειδή…περίσσευαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις (υπολογίζονται στις περίπου 200.000 από ακυρώσεις). Με βάση αυτό το απόθεμα και γνωρίζοντας ότι σε μικρές ηλικίες δεν υπάρχουν στοιχεία για παρενέργειες, θεώρησε σωστό να τις διοχετεύσει σε μικρότερες ηλικίες, παρακάμπτοντας την προτεραιοποίηση που είχε θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια, μετά την πρόσκληση για εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 30-39, ανοίγει και η επόμενη ομάδα των 40-44. Τα εμβόλια της AstraZeneca τα οποία διαθέτει η χώρα είναι πολύ λίγα για να καλύψουν το συγκεκριμένο πληθυσμό. Όμως όπως και να ‘χει, η Εθνική Επιτροπή εμμένει ότι κανείς δεν θα πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια.

Μια ακόμη αρνητική παράμετρο για το εν λόγω εμβόλιο, πρόσθεσαν χθες αναφορές σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου για τις γυναίκες που κυοφορούν ή θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδί. Κι εδώ όμως η επιτροπή φαίνεται ξεκάθαρη ότι δε συντρέχει κάποιος λόγος.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ομότιμος καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, “Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις, ήταν ένα θέμα που απασχολούσε. Προήλθαν κατ’ αρχάς, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ένα registry καλό, με ένα μητρώο καλό γυναικών σε κύηση, που έδειξε ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, διότι στην Αμερική δεν είχε εφαρμοστεί το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε τα στοιχεία τα τεκμηριωμένα ότι ο εμβολιασμός με το mRNA στην κύηση είναι ασφαλής”.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι “Τι γίνεται με τα εμβόλια που έχουν ιικό φορέα. Κατά 99,9% και τα εμβόλια αυτά είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος – και ελπίζουμε ότι θα είναι ένα πολύ μικρό διάστημα – είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αυτά για τα mRNA, που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση”.

Και συμπλήρωσε ότι “Το γεγονός που σας ανέφερα ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση ότι αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος με εμβόλιο ή της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως, είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Και οπωσδήποτε αυτή η επιστημονική ας την πούμε τυπικότητα, να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας”.

Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι μόνο υπερβολική είναι η αντίδραση για τον εμβολιασμό με AstraZeneca εμβόλιο, γεγονός το οποίο καθυστερεί και την πολυπόθητη απόκτηση του τείχους ανοσίας που επιδιώκεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα