Τι κρύβει το “εκλογές το 2023” του Μητσοτάκη

Τι κρύβει το “εκλογές το 2023” του Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Γιατί ο πρωθυπουργός έβαλε φρένο χθες στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, εν μέσω νέων σεναρίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Και εκεί που όλοι πλέον θεωρούσαν δεδομένες τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ανατρέποντας τα εκλογικά σενάρια. Ή μήπως όχι;

Ο πρωθυπουργός βεβαίως αναγκάστηκε να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών στη δευτερολογία του, αφού προκλήθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην τριτολογία του, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι δεν τον πιστεύει.

Δεν έσπευσε πάντως από μόνος του να αναφερθεί σε εξάντληση της τετραετίας κατά την πρωτολογία του, η οποία βέβαια θύμιζε προεκλογική ομιλία αφού:

Απαρίθμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική και όχι μόνο. Επανέφερε ταυτόχρονα εκ νέου τα διλήμματα του 2015 με στόχο τη συσπείρωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και μάλιστα ευθέως προέβαλε τον κίνδυνο Τσίπρας- Βαρουφάκης να ξανακυβερνήσουν μαζι. Και επιπλέον προανήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και ξεπάγωμα των συντάξεων το 2023.

Όμως καθώς σήμερα συμπληρώνονται τρια χρόνια από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019, υπήρχε μία καλή αφορμή και δικαιολογία για απολογισμό και για προαναγγελία επόμενων βημάτων.

Στην τριτολογία του μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική παράγοντα αστάθειας και βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας. Δήλωσε ότι στις πρώτες εκλογές αυτή η βόμβα θα εξουδετερωθεί και στις δεύτερες θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ενώ έδειξε μάλιστα να ενοχλείται από την εκλογολογία, η οποία ξεκινά πάντως από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Είναι γεγονός ότι πολλά στελέχη της ΝΔ εισηγούνται στον πρωθυπουργό ή και θεωρούν απλά δεδομένες τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, πριν το δύσκολο χειμώνα που αναμένεται και καθώς τα δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν το κυβερνών κόμμα να συσπειρώνεται κυρίως λόγω της έντασης με την Τουρκία. Οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών (που δεν είναι και λίγοι) επισημαίνουν επιπλέον ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι αντικειμενικά δύσκολος και πως όσο περνά ο καιρός αυξάνεται και ο κίνδυνος φθοράς της κυβέρνησης.

Άλλοι παράγοντες πάντως τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, με αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε στις δεύτερες τουλάχιστον εκλογές να είναι πιο εύκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας. Αυτό το σενάριο έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, αλλα στο παρελθόν ο κ.Μητσοτάκης το έχει απορρίψει δημοσίως ως αντιθεσμικό. Υπενθυμίζεται ότι για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές απαιτούνται πλέον 200 ψήφοι, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να τον περάσει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37% – 38%, ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, προκειμένου να λάβει αυτοδυναμία. Το σενάριο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, που έχει συζητηθεί παλαιότερα, αφορούσε σε αύξηση του μπόνους ώστε ο πήχης της αυτοδυναμίας να κατέβει στο 36%.

Γαλάζια στελέχη ωστόσο επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ξανά, αλλά θα αδράξει την ευκαιρία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι απλώς δεν μπορούσε να μην πιάσει χθες το μπαλάκι που πέταξε η αντιπολίτευση, ούτε να αφήσει να σέρνεται για δύο ακόμη μήνες η εκλογολογία.

Πάντως αυτό που θα ξεκαθάριζε οριστικά το τοπίο θα ήταν ένας ανασχηματισμός: Εάν ο πρωθυπουργός προχωρούσε σε αλλαγές στην κυβέρνηση και δη ευρείες, θα αποδείκνυε ότι δεν έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ.Μητσοτάκης βέβαια δεν συνηθίζει τους σαρωτικούς ανασχηματισμούς και δεν φέρεται να έχει διάθεση να αλλάξει κεντρικά πρόσωπα ή πολιτικές. Άλλωστε χθες φρέναρε την εκλογολογία. Προς το παρόν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα