Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στον Βλαντιμίρ Πούτιν

default image

Η διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα στις 8-9 Απριλίου έρχεται σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά να επανεκκινήσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις, την ώρα μάλιστα που το Euroworking Group θα λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της χώρας

Συνοδευόμενος από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Νίκο Κοτζιά, τη Νάντια Βαλαβάνη και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τη Μόσχα.

Τις συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα απασχολήσουν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε θέματα, όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δυο πλευρών στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στην ενέργεια.

Για το τελευταίο θέμα, άλλωστε το ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε λειτουργήσει ως προπομπός σε σχέση με την επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα (Turkish Stream) επί Ελληνικού εδάφους.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινώσει πως μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής Πούτιν – Τσίπρα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η Ρωσική πλευρά ετοιμάζει ως «δείγμα καλής θέλησης» προς την Ελληνική κυβέρνηση την άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το Ουκρανικό ζήτημα με την Ελληνική πλευρά να προτάσσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Πολύς λόγος έχει γίνει, πάντως για το αν το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ουσιαστικά μια εναλλακτική λύση που ψάχνει η κυβέρνηση σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Και όλα αυτά την ώρα που οι θεσμοί θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσουν ένα πρώτο πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις της νέας λίστας Βαρουφάκη.

Αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φάνηκαν να ενοχλούνται από αυτή την επίσκεψη και την προσέγγιση που επιχειρείται μεταξύ των δυο χωρών.

Το Μέγαρο Μαξίμου  κάνει λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» που έχουν διαψευστεί και από το Κρεμλίνο, ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες συμφωνίες υπογράψει η Ελληνική πλευρά θα λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα