Την παραπομπή Λοβέρδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παραπομπή Λοβέρδου στην Επιτροπή Δεοντολογίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Αντιμετώπισε την βία κατά των γυναικών ως φυσικό φαινόμενο αναφέρει σε επιστολή της στον Κ.Τασούλα ης γραμματέας της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη

Να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ο βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Λοβέρδος για τις περίφημες δηλώσεις του περί του ότι ένας κακοποιητής  μπορεί να είναι καλός πατέρας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι με τις δηλώσεις του ο Γιάννης Λοβέρδος παρουσίασε την βία κατά των γυναικών ως “φυσικό φαινόμενο”. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε επιστολή που συνέταξε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Λοβέρδος έκανε την συγκεκριμένη δήλωση στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Στην συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε δίχως όμως να ζητά συγνώμη η να αποσύρει την δήλωσή του μιλώντας φραστικό λάθος.

Όπως επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη στην επιστολή της “κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος της 19ης.05.2021 και συγκεκριμένα κατά τη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της Αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων καιάλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου”, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β2’ Δυτικού Τομέα Αθήνας, κος Ιωάννης-Μιχαήλ (Γιάννης) Λοβέρδος, προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις κατά την ομιλία του, οι οποίες απάδουν προς την ιδιότητα του Βουλευτή, προάγουν ανεπίτρεπτα την βία κατά των γυναικών και δη την ενδοοικογενειακή βία, καταμαρτυρώνταςπεραιτέρω καταφρόνηση της εννόμου τάξεως.Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του ως άνω νομοσχεδίου ο εν λόγω Βουλευτής υποστήριξε πως η τέλεση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίαςκατά της γυναίκας-μητέρας δεν πρέπει να αποστερείτον δράστη από την επιμέλεια του τέκνου και δη επί λέξει: “μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της […] την έδερνε, την κακοποιούσε […] όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς””.

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνει σχολιάζοντας την τοποθέτηση του βουλευτή πως “η βία κατά των γυναικών και δη η ενδοοικογενειακή βία καταδικάζεται απερίφραστα από την ελληνική αλλά και διεθνή έννομη τάξη, διώκεται αυτεπαγγέλτως ενώ ως θύμα της νοείται όχι μόνον ο/η υφιστάμενος/-η τη βία αλλά και αυτοτελώς το ανήλικο τέκνο ενώπιον του οποίου λαμβάνουν χώρα οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, κατά την έννοια του ν.3500/2006.Ρητά δε κατά το άρθρο 18 παρ.1 του ν.3500/2006 προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας η συνεπιμέλεια όχι μόνο δεν είναι ο κανόνας αλλά αντιθέτως μπορεί να διατάσσεται αρμοδίως και η μετοίκηση, η απομάκρυνση από την οικογενειακή κατοικία αλλά και περιοριστικοί όροι κατά του δράστη, η απαγόρευσή του να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.Εξίσου ρητά η χώρα μας δεσμεύεται κατά το άρθρο 31 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά τωνγυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως κυρώθηκε με τον ν. 4531/2018, να λαμβάνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά ή άλλα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά τον καθορισμό της επιμέλειας και των δικαιωμάτων επίσκεψης των παιδιών, θα λαμβάνονται υπόψη τα κρούσματα βίας που καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω Σύμβασης”.

Με βάση αυτά η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως “ουδόλως φαίνεται να έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω ο ήδη αναφερόμενος Βουλευτής, ο οποίος με τα λόγια του παρουσίασε την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών ως ένα -περίπου- φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα δικαιώματα επιμέλειας των τέκνων. Παρά δε τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε με τις δηλώσεις του αυτές στην κοινή γνώμη, ο καταγγελλόμενος Βουλευτής δεν ανασκεύασε τα λεγόμενά του, αν και του δόθηκε η σχετική ευκαιρία, τόσο κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου όσο και εκ των υστέρων με τις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προέβη. Ούτε όμως και η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε, ως όφειλε, τις ως άνω δηλώσεις και ενέργειες του Βουλευτή της”.  Επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “η ως άνω συμπεριφορά του αναφερόμενου Βουλευτή αντιβαίνει ευθέως στις παραδοχές και αξίες της εννόμου τάξεως, συνιστά κατ’ εξοχήν αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, τόσο κατά τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και κατά περ. (α), (ε) και (η) της παρ. 4 του άρθρου 77 και του άρθρου 80 ΚτΒ, αφού συρρέει εν προκειμένω στο πρόσωπο του κου Λοβέρδου η απρεπής συμπεριφορά, η έλλειψη του οφειλόμενου σεβασμού προς τη σοβαρότητα του έργου και την αποστολή της Βουλής αλλά και η καταφρόνηση του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα