Την πολιτική σταθερότητα με τα κόκκινα δάνεια συνδέουν στο Μαξίμου

Την πολιτική σταθερότητα με τα κόκκινα δάνεια συνδέουν στο Μαξίμου
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras meets the vice president of European Commission Valdis Dombrovskis at Maximos Mansion on October 26, 2015. / 26 2015. SOOC

Σε μόλις δυο μήνες η κυβέρνηση πρέπει να έχει «σβήσει» από τις υποχρεώσεις της όλα τα προαπαιτούμενα αν θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τα νέα δεδομένα, όπως προέκυψαν, μετά τη συνάντηση του Αλεξη Τσίπρα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις

Συνεχίζεται ο «ανηφορικός δρόμος» που έχει να περάσει η κυβέρνηση παρά το ότι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο NEWS 247, έβλεπαν ένα «φως στην άκρη του τούνελ» μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παρά το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος τη Κομισιόν ξεκαθάρισε πως το προσφυγικό δεν συνδέεται με το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να τόνισε στον Λετονό αξιωματούχο πως η Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος, το οποίο η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να κατανοήσουν.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο των συνομιλιών Τσίπρα – Ντομπρόβσκις τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να υλοποιηθεί η συμφωνία χρειάζεται συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα προκειμένου να μην φτάνουν τα πράγματα στα άκρα. Σε συνομιλίες του NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη έγινε σαφές πως ο πρωθυπουργός «έδειξε» στον Βάλντις Ντομπρόβσκις  προς το θέμα τον κόκκινων δανείων ζητώντας και από την άλλη πλευρά να υποχωρήσει προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκαταβατικός και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και πάλι μια συζήτηση για το θέμα προκειμένου οι δυο πλευρές να κινηθούν σε έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην τελική λύση. Για έντιμο συμβιβασμό μίλησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως και η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσεις πιθανές «μετακινήσεις» από τις αρχικές θέσεις, αν και οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα.

Στους παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είναι γνωστό πως το ΔΝΤ είναι αυτό, μεταξύ άλλων, που κρατά σκληρή στάση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, καθώς επιθυμεί την διεύρυνση της βάσης των πλειστηριασμών ή ακόμα και την πώληση των δανείων σε funds.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν τις σκέψεις τους πως η τελική επίλυση του θέματος μπορεί να φτάσει μέχρι το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Από τις δηλώσεις του κ. Ντομπρόβσκις, πάντως είναι φανερό πως τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρήσει η Αθήνα είναι αυστηρά και δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών ή καθυστερήσεων. Ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, πως η αξιολόγηση δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε αντίθεση με τις σκέψεις που φέρεται να έχει κάνει για το θέμα ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Στο Euroworking Group της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, που έστω και καθυστερημένα, θα μπουν σε ένα νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Θα αποτελεί την τελευταία πράξη προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ με ζητήματα που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας, την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Εσόσων, ζητήματα παιδείας και διορθώσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου που δεν «ικανοποίησαν» του δανειστές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να κατατεθεί στην Βουλή ακόμα και τη Παρασκευή.

Συσκέψεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που θα γίνει στις 10 το πρωί στην οδό Ζαλοκώστα. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό και να κατατεθεί στη Βουλή.

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Παρά τις αναφορές του Νίκου Φίλη, ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι η απόρριψη σε κάθε περίπτωση του 23%. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει εκ νέου από το οικονομικό επιτελείο να επιδοθεί σε ένα «σαφάρι» και να έχει έτοιμες προτάσεις στο συρτάρι προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο ισοδύναμο των 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα συνοδεύσει, ενδεχομένως τον μηδενικό συντελεστή.

Στόχος των τεχνικών κλιμακίων στη συνεδρίαση του Euroworking Group της Πέμπτης είναι να επιχειρηματολογήσουν πάνω στον κλιμακωτό συντελεστή, αν και όπως όλα δείχνουν και αυτό το θέμα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει την συνολική εποπτεία.

Ο Στάινμαγιερ στην Αθήνα

Την Πέμπτη τη χώρα μας θα επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ με τον προσφυγικό να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα