Το αντιμνημόνιο της κυβέρνησης έρχεται στη Βουλή

Το αντιμνημόνιο της κυβέρνησης έρχεται στη Βουλή
Policy Statements of the new Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, October 7, 2015. / ( 3), , , 07 , 2015. SOOC

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυσέλιδο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα προβλέπει

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247, o Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία προκειμένου να καταρτίσει την πρώτη λίστα των δράσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη υλοποίηση του προεκλογικού παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλοντας να αναδείξει το αριστερό – κοινωνικό του προφίλ, παράλληλα με την υλοποίηση του μνημονίου, το Μαξίμου ξεκινά πριν από τις γιορτές τη νομοθέτηση μιας σειράς παρεμβάσεων σε υγεία, παιδεία και δημόσια διοίκηση.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την καύση των νεκρών με τη δημιουργία και τη λειτουργία στη χώρα Κέντρων Αποτέφρωσης, θέμα που ήρθε στην επιφάνεια με το θάνατο του σημαντικού ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα.

Οι δήμοι θα αναλάβουν τη διοίκηση ¨ΚΕΠ απόρων¨ προκειμένου να υποδέχονται και να εξυπηρετούν κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και μακροχρόνια άνεργους με ειδικά προγράμματα και υπηρεσίες. Θα δίνεται δυνατότητα του ΟΤΑ να τους απαλλάσσουν από δημοτικά τέλη και φόρους.

Θα καθορίζεται πως η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μεταναστών που κατέχουν έγγραφα παραμονής, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών θα είναι καθολική.

Το νομοθέτημα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση θα έχει στόχο να δώσει τέλος στην αδιαφάνεια που υπάρχει στη σειρά προτεραιότητας για τη λίστα των χειρουργείων. Θα καθιερωθούν αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να κοπούν τα ¨φακελάκια¨ στα νοσοκομεία.

Για την υγεία στην περιφέρεια θα προβλέπεται ο διορισμός γιατρών στο ΕΣΥ, μέσω μιας πιο απλοποιημένης διαδικασίας, αλλά και παροχή κινήτρων για τους αγροτικούς γιατρούς.

Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μέσα από τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα επαναξιολογήσει το πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, είναι μέσα στα θέματα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Στο χώρο της παιδείας ο νόμος θα προβλέπει το ¨ξεπάγωμα¨ προσλήψεων στην ανώτατη εκπαίδευση και περαιτέρω διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τους αγρότες, επαναφορά των δημοτικών αστυνομικών από τα σωφρονιστικά ιδρύματα και μια σειρά από ρυθμίσεις για τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα