Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των μέτρων

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης "Εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης οφειλών επιχειρήσεων" στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης "Εξωδικαστικός μηχανισμός στήριξης οφειλών επιχειρήσεων" στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Από την τεχνική συμφωνία, η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται τώρα στη γρήγορη ψήφιση των μέτρων, στη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στο ζήτημα του χρέους

Με το ημερολόγιο ανά χείρας βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το «λευκό καπνό» που βγήκε από το Hilton έχοντας μπροστά τους μόλις 20 ημέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 τα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα χωρίζεται σε διαφορετικά κεφάλαια ανά υπουργείο με ξεχωριστά άρθρα. Ήδη έχουν ξεκινήσει και συντάσσονται πολλά μέρη των προαπαιτουμένων, ειδικά αυτά που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας παίρνοντας παράλληλα την έγκριση των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα αποτελεί κομβικό σημείο για τη ψήφισή των μέτρων στη Βουλή. Όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας  θα αναχωρήσει για το Πεκίνο στις 12 Μαΐου και θα μείνει μέχρι και τις 15 του μήνα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται  πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να καταφέρει να ψηφίσει ακόμα και με τη μορφή του κατεπείγοντος τα μέτρα μέχρι τις 11 Μαΐου, ώστε να προλάβει το ταξίδι στη Κίνα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το πολυνομοσχέδιο να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τις  15 - 16 Μαΐου, ώστε στη διήμερη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη ψήφιση να είναι παρών και ο πρωθυπουργός. Καλώς εχόντων των πραγμάτων την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα μέτρα να εισαχθούν  στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αφού έχει το πολυνομοσχέδιο λάβει τη σχετική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση στη Γραμματεία της κυβέρνησης αναμένεται από σήμερα να δώσουν έναν αγώνα δρόμου για τη σύντομη συγγραφή των κειμένων την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου θα επικεντρώσουν στην επικοινωνιακή διαχείριση των μέτρων.

Έντονες είναι την ίδια ώρα και οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι συνεννοήσεις είναι πολλές και στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να συνεδριάσει  η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το απαραίτητο «μασάζ», αλλά πιθανότατα και η πολιτική γραμματεία του κόμματος προκειμένου ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών να ενημερώσουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για τα μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή. Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα  τη συμφωνία να συζητήσουν και οι «53+» παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να μην ανησυχούν για τη ψηφοφορία και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Τα αντίμετρα, το επιχείρημα πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, αλλά και η συσπείρωση δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ  αποτελεί το δυναμικό «τρίπτυχο» που αναπτύσσει η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα στην πλειοψηφία των «153».

Η διατύπωση για το ζήτημα του χρέους είναι το άλλο μεγάλο ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου και εκεί αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ορόσημο αποτελεί η σύνοδος των G7 που θα γίνει στο Μπάρι της Ιταλίας 11-13 Μαΐου, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και το Washington Group.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έκλεισε η αξιολόγηση. Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος

SHARE: