Το δίλημμα του Μαξίμου για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Το δίλημμα του Μαξίμου για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Οι Γλύξμπουργκ ζητούν λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και το Μαξίμου καλείται να διαλέξει μεταξύ φιλοβασιλικής δεξιάς και κεντρώων. Σήμερα οι αποφάσεις σε διυπουργική σύσκεψη.

Ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ το βράδυ της Τρίτης φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα.

Και αυτό καθώς οι Γλυξμπουργκ ζητούν η σωρός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη. Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει το αίτημα αποδεκτό, φοβάται πως θα χάσει ψήφους της φιλοβασιλικής δεξιάς και μάλιστα τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει απειλές εκ δεξιών. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του μέσω twitter.

Εάν το Μαξίμου κάνει αποδεκτό το αίτημα της οικογένειας Γλύξμπουργκ όμως, κινδυνεύει να χάσει τους κεντρώους, πασοκογενείς, αλλά και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Και το πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει ότι οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο…

Στο δίλημμα αυτό δεν υπάρχει λοιπόν εύκολη απάντηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν είχε ληφθεί απόφαση μέχρι αργά χθες το βράδυ. Τα διαδικαστικά της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλυξμπουργκ θα συζητηθούν ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες σε διυπουργική σύσκεψη σήμερα, μετά τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου.

Αυτό που φαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι στο τραπέζι είναι να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Αλλά το επιχείρημα ότι το πολιτειακό έχει λυθεί και η Δημοκρατία δεν φοβάται το παρελθόν, δεν αναιρεί το πολιτικό πρόβλημα σε περίπτωση λαϊκού προσκυνήματος.

Από το δημοψήφισμα στο unfair

Το δίκοπο μαχαίρι της όποιας απόφασης καθίσταται φυσικά ακόμη πιο κοφτερό καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι βέβαια ότι το πολιτειακό έχει λυθεί με το δημοψήφισμα του 1974 από τον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Σερραίος πολιτικός είχε ανέλθει στην πρωθυπουργία για πρώτη φορά το 1955, όταν ο τότε βασλιάς Παύλος του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Στη συνέχεια όμως η σχέση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το παλάτι κλονίστηκε. Ο ίδιος πίστευε εξάλλου ότι η εκτελεστική εξουσία έπρεπε να έχει το προβάδισμα έναντι του θρόνου και του στρατού. Το ίδιο πίστευε και το 69,2% των πολιτών που στις 8 Δεκεμβρίου του 1974 επέλεξαν ως πολίτευμα της Ελλάδας την αβασίλευτη κοινοβουλευτική Δημοκρατία βάζοντας τέλος στον ξενόφερτο ούτως ή άλλως θεσμό της μοναρχίας στη χώρα.

Το Τατόι ως πιθανή λύση

Τον Φεβρουάριο του 1988 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε ξένους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ”ασχέτως αν αυτός είναι αντιβασιλικός, θεωρεί «unfair» (δηλαδή άδικο) τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα”. Η δηλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε επίσης σφοδρή κριτική όταν ως πρωθυπουργός πλέον το 1991 ήρθε σε συμφωνία με τους Γλυξμπουργκ για την τύχη της βασιλικής περιουσίας, που βρισκόταν στο Τατόι.

Η αξιοποίηση δε του ίδιου του κτήματος του Τατοϊου είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε πρίγκηπα της Ουαλίας και νυν βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολο, τον Απριλιο του 2022 στη Σκωτία.

Το Τατόι θα μπορούσε να δώσει και τη λύση, εφόσον η οικογένεια Γλυξμπουργκ αποδεχθεί να ταφεί εκεί ο τέως βασιλιάς, όπως είχε γίνει και με τη μητέρα του Φρειδερίκη το 1981. Τότε η κυβέρνηση Ράλλη δεν είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να τεθεί η Φρειδερίκη σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, στο οποίο αντιδρούσε και το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επομένως στο Τατόι θα μπορούσε να τεθεί η σωρός σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά πολιτικά πιο ελεγχόμενο για την κυβέρνηση, η οποία θα ισορροπήσει σε δύο βάρκες.

Καθως δε η οικογένεια Γλυξμπουργκ θα ήθελε να κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά αυτό πολιτικά είναι αδύνατον για την κυβέρνηση, το γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς υπήρξε ολυμπιονίκης, θα μπορούσε να δώσει και σε αυτό το θέμα μία βολική λύση στο Μαξίμου…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα