Οι απειλές εκ δεξιών για τη ΝΔ

Οι απειλές εκ δεξιών για τη ΝΔ
INTIME

Σε δύσκολη θέση έφεραν την κυβέρνηση οι δηλώσεις Συρίγου για τα F16, όμως η ΝΔ αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους στα δεξιά της. 

Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, πως θα ήταν καλό για τη χώρα μας η Τουρκία να πάρει F16 από τις ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες σχετικά στο briefing, δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει αλλάξει και παρέπεμψε σε διευκρινιστική δήλωση του κ.Συρίγου, η οποία όμως επί της ουσίας έλεγε τα ίδια με την αρχική του τοποθέτηση.

Το πρόβλημα που αναδεικνύεται στην ουσία για άλλη μία φορά είναι ότι τμήμα της καραμανλικής και σαμαρικής βάσης βλέπει με καχυποψία τη στάση του Μαξίμου στα εθνικά θέματα και αυτό την ώρα που για τη ΝΔ ελλοχεύουν κίνδυνοι εκ δεξιών, ιδίως στην πρώτη κάλπη του 2023, αυτή της απλής αναλογικής.

Δεδομένου δε ότι ο κ.Συρίγος είναι στέλεχος που αναδείχθηκε στη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πρόσωπο με αναφορές στην “πατριωτική δεξιά”, δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε ως “λαγό” του Μαξίμου. Αλλά και στο γαλάζιο στρατόπεδο πολλοί είτε είδαν την τοποθέτηση του για τα F16 με καχυποψία, είτε στην καλύτερη περίπτωση τον κατηγόρησαν ότι μιλά ως καθηγητής ενώ πλέον είναι πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο κ. Συρίγος είχε δεχθεί επίθεση μέσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει και κατέστη η προσωποποίηση της πολιτικής γραμμής της ΝΔ για “εστίες ανομίας”. Ήδη ο κ.Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει τον καθηγητή στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το 2019 τον περιέλαβε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α Αθήνας όπου και εξελέγη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Συρίγος συμμετείχε το 1997 στην ίδρυση του “Δικτύου 21”, μαζί με το Φαήλο Κρανιδιώτη και το Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Ως εκ τούτου οι δηλώσεις για τα F16 προκάλεσαν αίσθηση. Πολλώ δε μάλλον που η γραμμή της κυβέρνησης ήταν πως αναβάθμιση των τουρκικών F16 ή και αγορά νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών δεν θα περνούσε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο κάλεσε το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην εγκρίνει την πώληση νέων F16 στην Τουρκία.

Το… Συρίγος- gate όμως αναδεικνύει επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, τον ευρύτερο κίνδυνο απωλειών προς τα δεξιά για τη ΝΔ. Το Μαξίμου δεν εστιάζει άλλωστε τυχαία στο αφήγημα περί εθνικής γραμμής και στις απειλές ότι εάν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα υποχωρήσει απέναντι στην Τουρκία. Ακόμη και διαρροές για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη εντάχθηκαν στο προεκλογικό παιχνίδι, πλην όμως η Άγκυρα απειλεί και η κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση.

Τα εθνικά θέματα και το ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ δεν είναι όμως ο μόνος ή ο κύριος λόγος για τον οποίο υπάρχει φόβος για ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά. Η ακρίβεια, αλλά και πιο ειδικά θέματα όπως το νομοσχέδιο για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει προκαλέσει οργή στους ενστόλους, αποτελούν τους βαθύτερους λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ο Κυριάκος Βελόπουλος “απειλεί” τη ΝΔ, η οποία δίνει με νύχια και με δόντια τη μάχη της αυτοδυναμίας και για την οποία κάθε μονάδα είναι κρίσιμη. Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί στην Κομοτηνή την Παρασκευή και θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις περιοδείες του στη βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019, τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα είχαν κυμανθεί πολύ πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό. Σε κάποιες περιοχές, πλέον το κόμμα του κ. Βελόπουλου φέρεται να αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι σε ορισμένες περιφέρειες η Ελληνική Λύση μπορεί να είναι και τρίτο κόμμα.

Ο κ. Βελόπουλος ψαρεύει ως γνωστόν ψήφους και από το αντιεμβολιαστικό “κίνημα”, αλλά και τη φιλορωσική δεξιά, που έχει δυσαρεστηθεί με τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα κοινά αυτά διεκδικεί και ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο φοβούνται ότι οι Έλληνες ΓΤΠ μπορεί να μπουν στη Βουλή με την απλή αναλογική, αλλά αν και υπάρχουν φωνές για απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις επόμενες εκλογές, δεν έχει ακόμη ληφθεί κάποια απόφαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα