Το ερώτημα “Γιώργος Παπανδρέου” στο Κίνημα Αλλαγής

Το ερώτημα “Γιώργος Παπανδρέου” στο Κίνημα Αλλαγής
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής George Vitsaras / SOOC

Η ένταξη του Γ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια επηρεάζει εκ των πραγμάτων τις συνολικές ισορροπίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής

Μια δύσκολη εξίσωση έχει να λύσει η Φώφη Γεννηματά αναφορικά με τη βουλευτική έδρα που θα διεκδικήσει στις επόμενες εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που δεν χρειάζεται σταυρό και εκλέγεται αυτοδικαίως εφόσον κερδίσει έδρα στη συγκεκριμένη περιφέρεια το ΚΙΝΑΛ.

Η αρχική σκέψη ήταν να πολιτευθεί στην Αχαϊα, όμως η Φώφη Γεννηματά θέλει να βρίσκεται οπωσδήποτε στην επόμενη Βουλή ο Θ. Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαϊας σήμερα, ο οποίος ήταν το πρώτο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά της για διεύρυνση. Ετσι, άρχισε να συζητείται το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στην Α Αθήνας ή στο υπόλοιπο Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκαν εντονότατες αντιδράσεις από τον Κ. Σκανδαλίδη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου που έχουν εκλεγεί στις αντίστοιχες περιφέρειες, με αποτέλεσμα το εκλογικό μέλλον του κ. Παπανδρέου να είναι αυτή τη στιγμή άδηλο. Πολύ περισσότερο όταν για να έχει πιθανότητες να εκλέξει το Κίνημα Αλλαγής δεύτερο βουλευτή στην Α’ Αθήνας και στο υπόλοιπο Αττικής θα πρέπει να εξασφαλίσει, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, διψήφιο ποσοστό, να κινηθεί δηλαδή οπωσδήποτε πάνω από το 10%.

Με αυτά τα δεδομένα συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που προφανώς θα προκαλούσε τη σφοδρή ενόχληση των Βενιζελικών, ενώ δεν λείπουν οι εισηγήσεις για διέξοδο στη Β Αθήνας (όπου επίσης υπάρχει στριμωξίδι) ή στα ψηφοδέλτια της επαρχίας, εφόσον βρισκόταν κάποια συμβολική σύνδεση και ελέγχονταν οι αντιδράσεις των άλλων ενδιαφερομένων για τη συγκεκριμένη λίστα.

Η ένταξη του Γ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια επηρεάζει εκ των πραγμάτων τις συνολικές ισορροπίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Αν, για παράδειγμα, κατέβει στην Α Αθήνας τι θα γίνει με τον Γιώργο Καμίνη (που λόγω των σχετικών δυσκολιών φέρεται να κοιτάζει προς το ευρωκοινοβούλιο); Και τι θα γίνει με τον Σπύρο Λυκούδη του Ποταμιού αν αποφάσιζε να διεκδικήσει τη συμμετοχή στο επόμενο κοινοβούλιο; Και τι θα κάνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που ήρθε 2ος στη μάχη για την ηγεσία; Θα κατέβει στη Β Αθήνας μαζί με τους Λοβέρδο, Χρυσοχοίδη και πιθανώς την ίδια τη Φ. Γεννηματά, τον Πύρρο Δήμα και τον Γ. Ραγκούση;

Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη αν λάβει κανείς υπόψιν τις γκρίνιες στο παρασκήνιο για υπερεκπροσώπηση του ΚΙΔΗΣΟ στην Κεντρική Επιτροπή και στην Εκτελεστική Γραμματεία. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δέχεται παράπονα ότι έχει δώσει πολύ χώρο στον Γιώργο Παπανδρέου περιορίζοντας τις δυνατότητες για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έμειναν σταθερά στην προσπάθεια του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα