Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν “πουλάει” την Ελλάδα για την Τουρκία

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν “πουλάει” την Ελλάδα για την Τουρκία
Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Λαπιντ eurokinissi

Η ενεργειακή συνεργασία είτε σε επίπεδο αγωγών φυσικού αερίου είτε μεταφοράς LNG βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Λαπίντ, ο οποίος αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ - Άγκυρας

Στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, κατά τη συνάντηση τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Λαπίντ επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή την Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου και θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την ενεργειακή συμμαχία με την Αθήνα για χάρη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ, με στόχο να επιλεγεί η μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω των δικών της εδαφών και όχι μέσω του East Med.

“Όλοι γνωρίζουν -δεν αποτελεί μυστικό- ότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί. Ήταν σημαντικό λοιπόν για μένα να έρθω εδώ και να πω: ακούστε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα που είναι τόσο στενές. Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς” δήλωσε ο κΛαπίντ και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό: “Θα είστε ενημερωμένοι για τα πάντα και θα συνεργαζόμαστε σε αυτό, όπως κάνουμε και σε άλλα ζητήματα. Και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τη διμερή μας σχέση.”

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε: “Ασφαλώς υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία. Καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Συνεπώς, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.

Έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε ορισμένα από τα έργα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν.”

Ο κ. Λαπίντ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό:

“Έχετε δίκιο. Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Θα συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα το πετύχουμε. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, συνεχίζοντας τον στενό συντονισμό που ήδη έχουμε, στενό συντονισμό που έχουμε και σε θέματα ασφάλειας, κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο.”

Ως εκ τούτου το σενάριο και του East Med παραμένει ζωντανό.

Ο ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στην τρομοκρατία και συγκεκριμένα στο Ιράν.

“Το Ιράν είναι η Χεζμπολάχ, το Ιράν είναι η Χαμάς, το Ιράν είναι η Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ιράν είναι η εξάπλωση του τρόμου σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι το γνωρίζετε και εσείς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας επικοινωνούν για τα θέματα που μας απασχολούν”, είπε στον κ.Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός και ο κ.Λαπίντ συζήτησαν και για τη συνεργασία στον τουρισμό, αλλά και για την επόμενη συνάντηση στο σχήμα συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα