Το Μαξίμου θέλει τα παλαιότερα σενάρια Grexit να μείνουν στο παρελθόν

Το Μαξίμου θέλει τα παλαιότερα σενάρια Grexit να μείνουν στο παρελθόν

Κυβερνητικές πηγές απαντούν πως η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες για μία ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη και αυτή είναι η μόνη παραγωγική συζήτηση αυτή τη στιγμή

Η έμμεση επαναφορά των σεναρίων Grexit, με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως από το 2011 είχε προτείνει αυτή τη “λύση”, προκαλεί ενόχληση στο Μαξίμου καθώς έρχεται την ώρα που παραμένει άγνωστο πότε και πως θα κλείσει η αξιολόγηση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, το οποίο όμως ήδη προκαλεί τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χαρακτηριστικά: «Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Σόιμπλε μιλώντας χθες στο Αμβούργο είχε παραδεχθεί ότι από το 2011 είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, Grexit με αντάλλαγμα «τεράστια» βοήθεια.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έπληττε την χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η ατελείωτη επίπονη διαδικασία των σκληρών μέτρων.

Από την πλευρά του ο κ.Βενιζέλος σχολίασε ότι ο κ.Σόιμπλε «επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δις ευρώ με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος», προσθέτοντας: «Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου  ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα