Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Τασούλα

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Τασούλα
Τετ-α-τετ θα έχει σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Τασούλας. Φώτο από παλιότερη συνομιλία τους εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου. Eurokinissi

Θέμα δημοκρατικής λειτουργίας θέτει σήμερα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Βουλής.

Χαρακτήρα διαβήματος με θεσμικά και πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλης Κώστα Τασούλα. Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στη 13.00 μετά το μεσημέρι στο γραφείο του ΠτΒ μετά από επιστολή που έστειλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα Τσίπρα

Το μήνυμα που αναμένεται να μεταφέρει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, αφορά σε θεσμικό επίπεδο τον Κώστα Τασούλα, και την άσκηση του ρόλου του ως προέδρου του κοινοβουλίου.

Κυρίως για το ότι οφείλει να αποτελεί ανάχωμα σε αντι-κοινοβουλευτικές πρακτικές της κυβέρνησης ιδίως στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας του Covid 19. Επίσης o Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει πως έχει εξαντληθεί η υπομονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε πρακτικές ή ανοχή σε τακτικές που οδηγούν σε παρεμπόδιση για την άσκηση των δικαιωμάτων και των καθηκόντων της.

Θεωρούν κραυγαλέα περίπτωση την άρνηση του Προέδρου της Βουλής αλλά και της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που ζήτησε στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την δημοκρατία στον καιρό της πανδημίας.

Όπως άλλωστε αναφέρει και στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα ο Αλέξης Τσίπρας «κορυφαίο κρούσμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ήταν η απαράδεκτη απόφασή σας να μην ορίσετε ημέρα συζήτησης του από 23 Δεκεμβρίου αιτήματός μου, για τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για το μείζον θέμα της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, επ αφορμή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Θυμίζουμε ότι αυτές οι δυνατότητες της αντιπολίτευσης για την πρόκληση συζητήσεων αποτελούν τα μόνα της θεσμικά όπλα. Ιδίως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει την συνταγματική δυνατότητα για πρόταση δυσπιστίας μετά από αυτή που προκάλεσε εναντίον του υπουργου Οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα για τον πτωχευτικό νόμο.

Σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα αγγίζει το Μέγαρο Μαξίμου. Στοχεύει την επιλογή της κυβέρνησης να ψηφίζει νομοσχέδια που εγείρουν κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω πανδημίας ή να προωθούν αντίστοιχες κινήσεις με αιφνιδιασμό κατάθεσης τροπολογιών ή άλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Το σημερινό διάβημα του Αλέξη Τσίπρα έχει ώς αποδέκτη, εκτός από τον Κώστα Τασούλα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Eurokinissi

Αποφεύγει τις απαντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα όμως αφορά σε προσωπικό επίπεδο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επέδειξε απροθυμία να βρεθεί αντιμέτωπος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» η σε άλλες αντίστοιχες διαδικασίες.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζουν την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αλεξης Τσίπρας για την περιοδεία του πρωθυπουργού στην Ικαρία και το γλέντι στο οποίο συμμετείχε στο σπίτι του τοπικού βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην επιστολή του πως είναι «τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντά στην ώρα του πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις ή να επιλέγει να τις αποφύγει με την επιλογή της διαδικασίας των ανακοινώσεων προς το σώμα».

Αρνητικό παράδειγμα αντικοινοβουλευτικής λειτουργίας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Το θεσμικό ατόπημα της Νίκης Κεραμέως

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα καταχρηστικής κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως τον περασμένο Δεκέμβριο με την οποία θέλησε να εξισώσει τα πτυχία των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών Κολλεγίων.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτή. Όπως εξήγησε «αναφέρομαι διαρκώς στο θέμα της Δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως προς αυτό διότι είμαι βέβαιος ότι σε συνθήκες κανονικότητας μια τέτοια τροπολογία δεν θα μπορούσε να βρει πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή, διότι οι Βουλευτές της πλειοψηφίας, από όποιο κόμμα και αν ερχόταν μια τέτοια τροπολογία, θα αντιδρούσαν». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην επιστολή του και στους βουλευτές της αντιπολίτευση που «πολύ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν καταιγισμό σχεδίων νόμων αλλά και ρουσφετολογικών τροπολογιών, προφανώς επ αφορμή και όχι εξ αιτίας της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊο».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στον Κώστα Τασούλα ότι έχει τελειώσει η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στα προαναφερθέντα φαινόμενα. Θυμίζοντας πως αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε στην λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας. Όχι όμως για να μετατραπούν αυτά σε μοχλό περιορισμού των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι και το σημείο στην επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει: «Ενόψει της θεσμικής σας υποχρέωσης να διασφαλίζετε την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής, ευελπιστώ ότι και ο ίδιος κατανοείτε ότι το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να γίνει ακορντεόν και δε μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα