Το νέο deal για βάσεις των ΗΠΑ στον Έβρο και σε νησιά – Τι κερδίζει η Ελλάδα

Το νέο deal για βάσεις των ΗΠΑ στον Έβρο και σε νησιά – Τι κερδίζει η Ελλάδα
Στιγμιότυπο από τη βάση της Σούδας Dimitris Papamitsos / PM Press O

Συνάντηση Μητσοτάκη- Δένδια εν όψει της νέας συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση ενισχύει γεωστρατηγικά τη χώρα απέναντι στην Τουρκία.

Η νέα συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενόψει της επίσκεψης του δεύτερου στην Αμερική την Τετάρτη και Πέμπτη.

Επίσκεψη κατά την οποία θα υπογραφεί η συμφωνία πενταετούς διάρκειας για τέσσερις επιπλέον βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Εξ αυτών η μία θα βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία στον Έβρο, λόγω του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως διαμεταμεκομιστικό κόμβο υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που η Αθήνα θεωρεί θετικό απέναντι σε τουρκικές απειλές. Ενώ μια άλλη βάση θα βρίσκεται σε νησί, γεγονός που η κυβέρνηση επίσης αξιολογεί θετικά μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με αμφισβήτηση κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.

Σημειωτέον ότι η ίδια η συμφωνία θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον, ενώ μέχρι στιγμής δεν προχωρά το σενάριο της Σκύρου. Η ελληνική πλευρά επιμένει δε ότι η συμφωνία για τις βάσεις θα έχει πενταετή διάρκεια, όπως εξαρχής ζητούσε η αμερικανική πλευρά, παρά τις τελευταίες απαιτήσεις των ΗΠΑ για συμφωνία επ αόριστον, και θα ανανεώνεται όπως και οι προηγούμενες.

Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη του τη συμφωνία, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για διαπραγμάτευση που συνεχίζεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πάντως ερωτηθείς σχετικά στο briefing υποστήριξε ότι τα δύο υπουργεία είναι “απολύτως συντονισμένα”, αλλά επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις προαναγγελίες Δένδια.

Ο κ. Οικονόμου έκανε ειδικότερα λόγο για μία εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας και μία ακόμη επιτυχία και χαρακτήρισε σημαντικό ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία τοποθεσία κοντά στα χερσαία σύνορα στον Έβρο, “με τη σημασία που όλοι αντιλαμβάνονται”. Επισήμανε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη ως τόπο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια παρακάμπτοντας τα Στενά, γεγονός που ερμήνευσε ως μία ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Αξιολόγησε επίσης θετικά την αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τις εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιεί και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας.

Και ο κ. Δένδιας (Βήμα), είχε αναφερθεί στη σημασία των τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί.

“Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα στον Έβρο, είναι περιττό να επεκταθώ αναφορικά με τη σημασία της. Αλλά θα προσθέσω ακόμα δύο σημαντικά στοιχεία. Η Αλεξανδρούπολη, με τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερο τις ΗΠΑ καθώς και την EE. Επίσης, η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με τη δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία. Να υπενθυμίσω ότι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις έλαβε χώρο στην περιοχή αυτή. Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τοποθεσίας θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο. Θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές όσο και από ελληνικές δυνάμεις. Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες”, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα