Το παρασκήνιο της διαγραφής Στεφανίδη λόγω Κούνεβα και το μήνυμα του Μητσοτάκη

Το παρασκήνιο της διαγραφής Στεφανίδη λόγω Κούνεβα και το μήνυμα του Μητσοτάκη
Φωτό αρχείου: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν μέσα στη Σύνοδο του ΕΛΚ όταν ενημερώθηκε για την ανάρτηση του πρώην πλέον συντονιστή ετεροδημοτών και έδωσε από εκεί την εντολή για τη διαγραφή του. Το φρένο σε δηλώσεις που “μυρίζουν” ρεβανσισμό και η σύγκριση με την περίπτωση Πολάκη

Με τη διαγραφή του (πρώην πλέον) συντονιστή ετεροδημοτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Στεφανίδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ουσιαστικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλα τα γαλάζια στελέχη να μην παραβιάσουν τη γραμμή κατά ρεβανσιστικών συμπεριφορών που ο ίδιος έθεσε αμέσως μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν στην κεκλεισμένων των θυρών Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες όταν ενημερώθηκε από στενούς του συνεργάτες, που του έστειλαν την προσβλητική ανάρτηση του κ.Στεφανίδη κατά της πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και η απάντηση του μέσω κινητού ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες: “Με εντολή μου διαγράφεται αυτή τη στιγμή”.

Έτσι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοίνωση καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για το χυδαίο σχόλιο του γαλάζιου στελέχους, ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωνε τη διαγραφή Στεφανίδη.

Γαλάζια υψηλόβαθμα στελέχη έλεγαν πως δεν αμφέβαλλαν ότι αυτή θα ήταν η αντίδραση του κ.Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι το σχόλιο Στεφανίδη ήταν πραγματική “χοντράδα”, αναξιοπρεπές και προσβλητικό σε ανθρώπινο επίπεδο.

Σχολίαζαν όμως επίσης πως ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα, καθώς όπως έλεγαν “ανήθικο, απαράδεκτο και καταδικαστέο ήταν και το σχόλιο Πολάκη για το Στέλιο Κυμπουρόπουλο, όμως η διαφορά είναι πως ο ένας αρχηγός μέσα σε ένα λεπτό έδωσε την εντολή να διαγραφεί το στέλεχος που προέβη σε προσβλητικά σχόλια κατά πολιτικού αντιπάλου, ενώ ο άλλος όχι απλά τον υπερασπίστηκε στη Βουλή, αλλά πήγε και διακοπές μαζί του”.

Εκτιμούσαν μάλιστα ότι “αυτές οι συμπεριφορές που δείχνουν και τις αξίες του καθενός, προφανώς προσμέτρησαν στο αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς οι πολίτες τιμώρησαν την αλαζονική συμπεριφορά”.

Προφανώς βέβαια, καθώς ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχαν αρχίσει να αναδεικνύουν το σχόλιο Στεφανίδη, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ ήδη δείχνει ρεβανσισμό και το πραγματικό της ήθος, η διαγραφή του πρώην συντονιστή ετεροδημοτών είχε ως στόχο να δοθεί μία σαφής απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες και επίσης να αποτελέσει προειδοποίηση προς γαλάζια στελέχη, που μέθυσαν από τη νίκη των ευρωεκλογών. Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου στη δήλωση του αμέσως μετά την πρόβλεψη του αποτελέσματος από τη Singular Logic το βράδυ της Κυριακής, είχε ζητήσει σεμνότητα και σεβασμό στους πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ, και είχε θελήσει να εμφανιστεί ενωτικός. Στόχος είναι βέβαια να αποτραπεί τυχόν επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. 

Εξάλλου σε όλες τις προεκλογικές ομιλίες του ο κ.Μητσοτάκης φρόντιζε να απευθυνθεί και στους πολίτες που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη στήριξη τους (ή εμμέσως την ανοχή τους), επαναλάμβανε ότι δε θα διχάσει αλλά θα ενώσει, και είχε στην τελική ευθεία προσπαθήσει να αποφύγει την πόλωση εκτιμώντας ότι ευνοεί το κυβερνών κόμμα. Τώρα ως πρώτος στις ευρωεκλογές έχει ένα ακόμη λόγο να αποφεύγει την πόλωση, αφού στόχος του δεν είναι πια η συσπείρωση αλλά η διεύρυνση. Από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωναν βεβαίως ότι δεν επείσθησαν πως η διαγραφή δεν έγινε για επικοινωνιακούς λόγους και υποστήριζαν ότι η ΝΔ απλώς κρύβει τις πραγματικές της διαθέσεις λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Από το Μοσχάτο όμως δήλωναν ότι ο κ.Μητσοτάκης εννοεί πραγματικά το μήνυμα που έστειλε και εκτιμούσαν ότι οι πολίτες βλέπουν για άλλη μία φορά τη διαφορά ήθους μεταξύ των δύο “στρατοπέδων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα