Το πολιτικό “στοίχημα” με τη στήριξη των πυρόπληκτων και το σχέδιο για την Εύβοια 

Το πολιτικό “στοίχημα” με τη στήριξη των πυρόπληκτων και το σχέδιο για την Εύβοια 
Φωτιά στη Βόρεια Εύβοια EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην εφαρμογή των μέτρων άμεσης ενίσχυσης των πυρόπληκτων προχωρά η κυβέρνηση, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα για την Εύβοια με τον Στ. Μπένο 

Η άμεση και χωρίς γραφειοκρατία στήριξη των πυρόπληκτων αποτελεί κρίσιμο πολιτικό “στοίχημα” για την κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι σε αυτό το πεδίο θα κριθεί εν τέλει από τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει ιδίως το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εύβοιας, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς και στην κριτική ότι έδωσε προτεραιότητα στα πύρινα μέτωπα της Βόρειας Αττικής.

Την ώρα που συνεχιζόταν η μάχη με τις φλόγες στα Βίλια, ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των πληγέντων από τις προηγούμενες πυρκαγιές προχωρούσε. Οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες στην Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ενώ χθες ξεκίνησαν οι καταγραφές και στην Αρκαδία, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχαν ακόμη αναζωπυρώσεις στην περιοχή. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος προχωρά επίσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Η ταχύτατη διενέργεια των αυτοψιών είναι κρίσιμη για να μπορέσει να προχωρήσει και η στήριξη των πυρόπληκτων και ιδίως η στεγαστική συνδρομή.

Από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να έχουν τεθεί άλλωστε σε λειτουργία οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr).

Ενώ από χθες ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων και από τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν.

Σημειωτέον ότι τα μέτρα στήριξης στην Εύβοια θα είναι οριζόντια και για το νησί θα υπάρξει όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ο κ.Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής για την Εύβοια, Σταύρο Μπένο και αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινώσει τους άξονες ενός ευρύτερου σχεδίου για το νησί, με έργα υποδομής και δράσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας, πέραν των στενών συνεπειών της πυρκαγιάς.

Κύκλο επαφών και συναντήσεων με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου της Εύβοιας πραγματοποιεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό αρμόδιος για τα προγράμματα αρωγής και στήριξης μετά από φυσικές καταστροφές. Το νησί επισκέφθηκαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, που έχουν αναλάβει το κρίσιμο ζήτημα των αντιπλημμυρικών- αντιδιαβρωτικών έργων και των αναδασώσεων. Μετά από εντολή δε του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης ενέταξαν το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δ.Κ. Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα