Το ρίσκο Μητσοτάκη και νέα σενάρια ανασχηματισμού

Το ρίσκο Μητσοτάκη και νέα σενάρια ανασχηματισμού
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός χθες "έκαψε" ουσιαστικά τις πρόωρες εκλογές, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει η φημολογία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο “ξέκοψε” χθες το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αιφνιδιάζοντας πολλούς ακόμη και στη Νέα Δημοκρατία, που θεωρούσαν δεδομένες πλέον τις κάλπες το φθινόπωρο, ακόμη και μετά την προ ημερησίας στη Βουλή.

Αυτή τη φορά ο κ.Μητσοτάκης όμως χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις, που θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρει πίσω σε δύο μήνες. Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων έβαλε στο τραπέζι και τη διάσταση των εθνικών θεμάτων, λέγοντας ότι θα ήταν ανεύθυνο να πάει σε πρόωρες εκλογές με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντι, αν και ταυτόχρονα δήλωσε βέβαιος ότι το καλοκαίρι του 2022 δεν θα είναι θερμό όπως αυτό του 2020.

Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας έχει”, δήλωσε επισης ο κ. Μητσοτάκης, υιοθετώντας προφίλ υπεύθυνου ηγέτη που βάζει τη σταθερότητα της χώρας πάνω από την επανεκλογή του.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εκ νέου “βόμβα” την απλή αναλογική, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για το εάν σχεδιάζει τελικά να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, ώστε στις δεύτερες εκλογές να διασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Καταρχήν όμως κάθε φορά που σταματά η εκλογολογία, αρχίζουν ξανά οι φήμες για ανασχηματισμό. Έτσι και τώρα πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν εύλογο, εφόσον ο πρωθυπουργός έχει όντως αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σχετικά άμεσα ώστε να έχει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα επαρκή χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Η παραδοχή του κ.Μητσοτάκη χθες για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και έκφραση ενόχλησης για όσους υπουργούς “έχουν κατεβάσει τα μολύβια”, ερμηνεύονται από ορισμένους σε αυτό το πλαίσιο.

Άλλα στελέχη όμως επισημαίνουν ότι ο “πάγκος” του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι ανεξάντλητος, αλλά και ότι δεν υπάρχει λόγος για ευρείες αλλαγές προσώπων σε βασικά υπουργεία εφόσον δεν αλλάζουν πολιτικές.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ρωτήθηκε χθες στο briefing και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε με νόημα: “Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της και με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κοιτάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία και να υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα